Aproximativ opt la suta dintre elevii din ciclurile primar, gimnazial si liceal nu s-au inscris la ora de religie in anul scolar 2015-2016, a declarat Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Sunt aproximativ opt la suta dintre elevi care nu s-au inscris la ora de religie si, pana la inceputul lunii octombrie, inspectoratele scolare trebuie sa ne dea situatia exacta pentru a lua masurile care se impun pentru elevii care nu participa la orele de religie. Nu este vorba de acelasi numar de elevi la nivelul invatamantului primar, gimnazial si liceal, lucrurile stau diferit, iar solutia trebuie sa fie adaptata pentru fiecare in parte", a declarat
ministrul Educatiei Nationale, Sorin Cimpeanu, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Timisoara.
Ministrul a mai aratat ca fiecare unitate de invatamant trebuie sa isi refaca planul in cazul in care elevii care opteaza sa nu urmeze cursurile de religie se transfera de la o scoala la alta.
"In situatiile in care avem intreruperea activitatii intr-o scoala si reluarea activitatii intr-o alta scoala, atunci unitatea de invatamant trebuie sa isi refaca planul", a mai spus ministrul.
Cimpeanu a mai precizat ca decizia privind urmarea optionala a cursurilor de religie de catre elevi a apartinut Curtii Constitutionale a Romaniei, si nu Ministerului Educatiei Nationale.
Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale este neconstitutional. Articolul prevedea ca sunt obligati sa faca cerere elevii care nu vor sa participe la ora de Religie.
Prin decizia CC a deventi obligatorie cererea celor care vor sa studieze disciplina. Decizia Curtii Constitutionale a devenit executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.
In formularul de inscriere la ora de religie se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.
Sursa: rtv.net