STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
29-06-2015, ora 16:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cati bani au dat romanii pe tutun si pe bauturile alcoolice in 2014
Articol de Madalina Irimia Produsele alimentare si bauturile nealcoolice reprezentau, in medie, 40% din consumul gospodariilor, in 2014, iar cheltuielile pentru bauturi alcoolice si tutun 7,7%, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).
"Conform Clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice detin, in medie, 40,0% din consumul gospodariilor. O alta componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta. Acesteia i s-a alocat 21,2% din cheltuielile de consum, cea mai mare parte a acestora fiind absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili), care presupune cheltuieli in mare masura obligatorii pentru gospodarii (17,2%)", informeaza INS.
Potrivit institutiei, cheltuielile implicate de dotarea si intretinerea locuintei au o pondere mult mai scazuta, respectiv de 4%.
"Urmatorul loc in ordinea determinata de volumul resurselor alocate a fost ocupat de cheltuielile pentru bauturi alcoolice si tutun (7,7%) si cheltuielile pentru transport (6,2%). Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate si mai ales cele pentru educatie inregistreaza un nivel scazut, in special din cauza faptului ca satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodariilor se realizeaza in cea mai mare parte prin servicii publice de care acestia beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit", mai arata publicatia.
Nivelul mediu cel mai scazut al cheltuielilor pentru locuinta, precum si al celor pentru sanatate, comunicatii, recreere si cultura, diverse produse si servicii se inregistreaza in cazul gospodariilor de agricultori. Cheltuielile efectuate de aceste gospodarii pentru sanatate, educatie si diverse produse si servicii sunt mai mici decat jumatatea celor inregistrate pe ansamblul gospodariilor (30,4%, 34%, respectiv 45%)
Sursa: capital.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email