Romanii cheltuie peste o treime din veniturile lunare pe alimente, potrivit unui raport al Institutului National de Statistica. Iar 8% din bani se duc pe alcool si tigari. Singura consolare ar fi ca, cel putin, pe hartie, veniturile au crescut anul trecut.
Venitul mediu pe gospodarie in trimestrul al III-lea din 2015 a fost de 2.713 lei, in
crestere usoara fata de trimestrul al doilea, cand a fost de 2.655 lei.
Adrian Benta: "Sectorul constructiilor a inceput sa-si revina. Sectorul prestarilor de servicii si in special serviciile IT facute de programatori cu vanzari la export ft bune. Cu data de 1 iulie 2015 avem o alta crestere a salariului minim pe economie. Combinate si cu o rata de reducere a somajului a condus la o crestere de venituri".
Totusi, romanii sustin ca aceste cresteri sunt doar pe hartie: "Veniturile-s relative, pe hartie. Luand calculele la sfarsit de luna, cat s-au marit toate, cat impozit, cat preturi, cat toate, nu".
Dar cum au venit, banii s-au si dus.
Cheltuielile medii pe gospodarie au fost de 2.351 de lei, de asemenea in crestere fata de trimestrul al II-lea si au reprezentat peste 86% din venituri. Dintre acestea, cheltuielile pentru consum au reprezentat 72%, iar cele cu impozite si contributii aproape 20%.
Pe ce s-au dus banii mai exact?
Peste o treime din cheltuieli a mers catre alimente si bauturi nealcoolice iar cheltuielile cu locuinta: apa, electricitatea si gazele au reprezentat peste 16%. Romanii nu au lasat deoparte nici alcoolul si tigarile. 8% din cheltuieli au mers catre acestea, in timp ce imbracamintea si incaltamintea au avut un procent de 6%. Putini bani au mers catre investitii: doar 0,7%.
Venitul mediu pe gospodarie (pe luna):
2.713 lei (trimestrul III)
2.655 lei (trimestrul II)
Sursa: INS
CAT AU CHELTUIT ROMANII iN TRIMESTRUL III
Cheltuielile medii pe gospodarie: 2.351 lei pe luna
Cheltuielile pentru consum: 72%
Cheltuielile cu impozite si contributii: 19,6%
Sursa: INS
PE CE S-AU DUS BANII
- alimente si bauturi nealcoolice: 37,6%
- apa, electricitate, gaze: 16,6%
- bauturi alcoolice, tigari: 8,1%
- imbracaminte, incaltaminte: 6%
Sursa: realitatea.net