ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-03-2015, ora 12:15

Cat de sanatos este consumul de ulei de peste si Omega-3 din peste?

Articol de Madalina Irimia
Uleiurile de peste provin din tesuturile pestelui gras, cunoscut deopotriva sub numele de peste uleios cum ar fi pastravul, macroul, tonul, heringul, sardinele si somonul.

Uleiurile de peste capteaza atentia nutritionistilor si a profesionistilor in domeniul sanatatii datorita celor doua ingrediente principale: acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA), ambele facand parte din acizii grasi Omega-3.

Fileurile de peste gras contin pana la 30% ulei, procent ce poate varia. Pe de alta parte, pestele alb contine concentratii mari de ulei doar in ficat, per total avand mult mai putin ulei fata de pestele gras. in afara acizilor grasi Omega-3, pestii uleiosi sunt surse pretioase de vitamina A si D. Asemeni pestelui gras, pestele alb contine acesti nutrienti, dar intr-o concentratie mult mai mica.

De cele mai multe ori, expertii in domeniul sanatatii spun ca beneficiile pestilor uleiosi sunt mult superioare pestelui alb . Cu toate acestea, recomandarile expertilor nu au fost niciodata dovedite stiintific intr un mod convingator, prin studii realizate pe o populatie numeroasa.

Multe autoritati din domeniul sanatatii din toata lumea sfatuiesc oamenii ori sa consume din abundenta pestele uleios, ori sa aleaga varianta suplimentelor alimentare, datorita presupuselor beneficii aduse sanatatii. Studiile din ultimii zece ani au avut rezultate diverse privind beneficiile aportului alimentar de peste uleios.

Ce reprezinta acizii grasi Omega-3?

Acizii grasi Omega 3 sunt tipuri de grasimi intalnite frecvent in plante si in uleiurile de natura marina. Exista doua tipuri care sunt prezente din abundenta in pestele gras:

Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras Omega 3 ce se gaseste in pestele gras. Cand vorbim despre acizii grasi Omega 3 din peste, ne referim de cele mai multe ori la acidul eicosapentaenoic.
Pestii nu produc acest acid, obtinandu l din algele pe care le consuma.

Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras Omega 3, ce reprezinta un element component important al retinei, spermei si cortexului cerebral.
40% din acizii grasi polinesaturati din creier sunt compusi din acidul docosahexaenoic. Acesta constituie 60% din acizii grasi polinesaturati prezenti in retina. Jumatate din greutatea membranei plasmatice a neuronilor este alcatuita din acest acid. De asemenea, laptele matern este bogat in acid docosahexaenoic.

Cat de adevarate sunt insa afirmatiile privitoare la beneficiile uleiului de peste?

In ultimii zece ani s au efectuat zeci de studii privind uleiurile de peste si cele Omega 3. Unele dintre aceste studii au respins aceste beneficii ale uleiului de peste, in timp ce altele le au confirmat.

Se spune ca aceste uleiuri de peste au numeroase beneficii asupra sanatatii daca sunt incluse intr-o dieta, aceste beneficii incluzand:

- Posibilitatea de a ajuta persoanele ce sufera de scleroza multipla - Cu toate acestea, un studiu efectuat de cercetatorii Spitalului Universitar din Bergen, Norvegia in aprilie 2012, a aratat ca acizii grasi Omega 3 nu ajuta persoanele cu scleroza multipla.

- Cancerul de prostata - Un studiu a aratat ca uleiurile de peste reduc riscul de dezvoltare a cancerului de prostata la barbati, daca acestia urmeza o dieta saraca in grasimi, in timp ce alt studiu a legat nivelul ridicat al acizilor grasi Omega 3 de un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostata agresiv.

Dar un alt studiu publicat in «Journal of the National Cancer Institute» a aratat ca uleiurile de peste Omega 3 cresc riscul dezvoltarii cancerului de prostata.
Autorii studiului, angajati ai Centrului de Cercetare pentru Cancer ” Fred Hutchinson” au declarat ca aportul mare de uleiuri de peste asociat cu o concentratie mare de Omega-3 in sange la barbati creste riscul aparitiei cancerului de prostata. Cel mai mic risc pentru a dezvolta cancer de prostata a avut grupul cu o concentratie de 3,2 % de acizi grasi omega-3 in sange, comparativ cu 5,7% in grupul de risc ridicat.

- Depresia post natala – Uleiurile de peste protejeaza impotriva depresiei postpartum – Dr.Michelle Price Judge de la scoala de Asistente a Universitatii din Connecticut a declarat dupa efectuarea unui studiu in 2011 : « Consumul de acid docosahexaenoic in timpul sarcinii, in cazul in care acesta este obtinut doar prin mancare, are potentialul de a scadea simptomele depresiei postpartum ».

- Beneficii pentru sanatatea mintala - Uleiurile de peste ajuta adolescentii cu probleme comportamentale, mai ales pe cei cu ADHD.

Integral pe csid.ro
     
Tag-uri: sanatate, omega 3, ulei, peste
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii