ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-12-2012, ora 13:46

Cat de sanatoase sunt fructele si legumele congelate

Articol de Madalina Irimia

Nimic nu se compara cu produsele proaspete. Totusi, in unele anotimpuri “proaspat” poate fi mai greu de gasit pe piata, asa ca de multe ori apelam la variantele de legume si fructe conservate sau congelate. Marea intrebare e cat de sanataose mai sunt mesele pe care le mancam si daca mai au ele toti nutrientii existenti in varianta proaspata?

Surprinzator, revista Eating Well ne spune ca sunt cateva situatii in care “la conserva” sau “congelat” poate insemna mai sanatos decat varianta din gradina. Uite care e cea mai buna varianta.

Rosii proaspete vs rosii la conserva

Rosiile sunt printre legumele bune doar in sezonul lor. O rosie crescuta in solar si prezentata in varianta proaspata in ianuarie nu va fi niciodata la fel de gustoasa ca aceea din iulie. Totusi, chiar si in plin sezon, varianta rosiilor conservate (bulion, pasta de rosii, ketchup facut acasa) ofera mai multe beneficii decat rosia cruda. Motivul? Conservarea se face folosind caldura, ceea ce duce la eliberarea licopenului, acel compus laudat pentru prevenirea unor tipuri de cancer. Unde mai pui ca odata pregatite pentru conserve, rosiile sunt si mai usor de folosit in mancaruri. Sunt deja curatate de coaja, tocate sau transformate in suc.

Mazare proaspata vs mazare congelata

Daca nu ai gradina proprie de unde sa iti culegi cand vrei mazare proaspata, varianta congelata este cea mai potrivita pe termen lung. Motivul? Zaharurile din mazare se transforma in amidon la scurt timp dupa ce este culeasa. Adica, in 24 de ore dupa ce le-ai cules, micutele boabe verzi devin tari si fade. Pe de alta parte, prin congelare procesul de transformare a zaharurilor este oprit, asa ca in mancaruri aceasta mazare va avea gustul dulceag pe care ti-l doresti.

Suc proaspat de lamaie vs suc la sticla

De data acesta varianta proaspata castiga batalia in fata celei la sticla. Mai bine pui mana si storci o jumatate de lamaie de fiecare data cand ai nevoie, decat sa apelezi la varianta imbuteliata. Asta pentru ca sucul din sticla, chiar daca afiseaza eticheta “natural 100%” tot are aditivi (acid citric, zahar, apa). In plus, nici gustul nu e atat de puternic si proaspat ca atunci cand storci lamaile. Ca sa ai mereu la indemana suc proaspat, poti apela la varianta inghetarii lui in tavite pentru cuburi de gheata.

Integral pe foodstory.ro

Foto: jurnalulanei.wordpress.com

     
Tag-uri: fructe, legume, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii