ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-08-2016, ora 09:40

Cat de sanatoase sunt alternativele naturale ale zaharului

Articol de Madalina Irimia
Zaharul, in cantitati mari este otrava curata pentru organismul nostru. Mai nou, oamenii au ajuns extrem de atenti la cantitatile de zahar alb pe care ajung sa le consume si unii incearca alternative mai sanatoase (siropul de agave, siropul de artar, mierea, stevia, zaharul brun). Cat de sanatoase sunt aceste variante?

Siropul de agave

Acest sirop se face din aceeasi planta din care se obtine tequila. Cand planta ajunge la varsta de 10 ani i se indeparteaza frunzele si se extrage lichidul din pina (planta ramasa). Lichidul se filtreaza si se imbuteliaza sub numele de sirop de agave.

De ce e sanatos siropul de agave?
Are un indice glicemic mic, ceea ce inseamna ca nu afecteaza prea mult nivelul de insulina atunci cand este consumat. Siropul de agave are 340 de kcal la 100 g.

Siropul este ideal pentru bolnavii de diabet pentru ca are un efect minim asupra nivelului de insulina.

Mierea

Mierea are un continut de 20% apa si 80% zaharuri (glucoa si fructoza). Continutul bogat in antioxidanti, viatmine (B1, B2, B6, C) si minerale (calciu, magneziu, fier, zinc) face din miere un aliment sanatos. Mierea are 325 kcal la 100 g.

Din pacate, mierea are un indice glicemic mare si nu este recomandata diabeticilor, copiilor sub 1 an si celor alergici la polen.

Siropul de artar

Acest tip de sirop este colectat direct din artari, fiert pana ce apa se evapora si apoi filtrat. 4 kg de sirop de artar sunt obtinute din 130 – 190 kg de suc de artar.

Cat de sanatos este siropul de artar?
Densitatea si aroma siropului de artar este preferata de industria alimentara. Siropul de artar are 348 kcal la 100 g si este mult mai sanatos decat zaharul alb prin continutul de vitamine, sodiu, potasiu, calciu si fier.

Zaharul brun

Sucul de trestie de zahar este incalzit pana la evaporarea apei apoi este centrifugat pentru a obtine cristalele aurii de zahar brun. Culoarea acestui tip de zahar se datoreaza melasei.

Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb? Din punct de vedere chimic, zaharul alb si cel brun sunt identice. Continutul de melasa este foarte mic pentru a aduce beneficii sanatatii. Zaharul brun are 380 kcal la 100 g.

Stevia

Frunzele de Stevia ( a nu se confunda cu stevia) sunt bogate in glicozide ce ii dau gustul dulceag. Pentru a obtine pudra de stevie, frunzele acestei plante sunt oparite, lichidul obtinut se filtreaza cu un filtru de rasini ce capteaza glicozidele care sunt apoi cristalizate cu ajutorul alcoolului.

De ce este sanatoasa stevia?
Stevia are doar 1,57 kcal la 100 g, este de 300 de ori mai dulce ca zaharul si nu creste nivelul de insulina din sange (are indice glicemic 0). Granulele de stevia sunt bogate si in potasiu, calciu, crom, fier, mangan, proteine si betacaroten.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii