ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-09-2014, ora 13:13

Cat de NOCIV este consumul de MEZELURI

Articol de Madalina Irimia
Fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care nu isi poate inchipui mesele zilnice fara mezeluri sau carnuri procesate. Numai ca aceste alimente nu fac deloc bine sanatatii noastre.

Multi romani spun, mai in gluma, mai in serios, ca cea mai buna leguma e porcul. Sau orice carne. Tocmai de aceea salamul, carnatii, suncile de tot felul sunt nelipsite de pe mesele lor. Din pacate, consumul de astfel de alimente este extrem de nociv.

Studii facute la Universitatea Harvard au demonstrat ca persoanele care consuma zilnic carne procesata - hot dog, carnati, salam - prezinta cu 42% mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiovasculare. Studiul, efectuat in 10 tari diferite, a aratat ca o cantitate de minimum 50 de grame de carne procesata, fie intr-un hot dog, fie in cateva felii de salam sau de costita afumata, creste cu 42% riscul de a avea o boala cardiovasculara si cu 19% riscul de a dezvolta diabet.

In carnea procesata gasim de patru ori mai multa sare si cu 50% mai multi nitrati decat in cea neprocesata. De fapt, carnivorii dintre noi se inseala atunci cand consuma mezeluri pentru ca acestea contin foarte putina carne. De exemplu, parizerul atat de popular contine 90% slanina si sorici. Crenvurstii contin foarte multe tocaturi de oase, tendoane sau pielite. Majoritatea mezelurilor au glutamat de sodiu, chiar si sunculita denumita "taraneasca". Substanta da un gust mai bun produsului, dar creeaza dependenta. Este interzisa copiilor si femeilor gravide. Poate provoca maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm si modificari de ritm cardiac.

Caragenanul sau E-407 este un ingredient nelipsit din afumaturi. Numai ca, descompus in colon, caragenanul se poate transforma in alte substante care pot duce la cancer de colon. Cosenila, folosita pentru a da culoarea rosie, asa zisa mai proaspata a mezelurilor, este un aditiv alimentar periculos deoarece contine aluminiu, o alta substanta cu potential cancerigen. Despre numerosii conservanti din carnurile procesate nici nu mai vorbim. Atentie mare la ce mancam si poate dam o sansa fructelor, legumelor si semintelor.

Sursa: realitatea.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii