A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831675.981.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cat bacsis va incasa statul din buzunarele clientilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-04-2015, ora 12:12

Cat bacsis va incasa statul din buzunarele clientilor

Articol de Cristian Amariei
Impozitarea bacsisurilor, adoptata miercuri de Guvern prin ordonanta de Urgenta, ii va lovi in primul rand pe angajatii cu cele mai mici salarii din economie: salariatii din hoteluri si restaurante. Acestora, dar si taximetristilor, li se va lua 16% din banii primiti de la clienti.

Ministrul de finante se asteapta ca statul sa obtina sub 300 de milioane de lei la buget din impozitarea bacsisului. Suma este ridicola, in raport cu furtuna sociala si administrativa pe care o va isca masura Finantelor.

Ministrul de finante, Eugen Teodorovici, a declarat azi ca din impozitarea bacsisului se asteapta sa se obtina circa 300 de milioane de lei la buget.

El a precizat intr-un interviu ca nu vor putea fi fiscalizate toate zonele in care exista aceasta practic, potrivit radio-actualitati.ro.

"Niciodata nu o sa putem reglementa, daca cineva se asteapta la acest lucru, toate posibilele spete. Auzeam vizavi de, nu stiu, taximetristi sa spunem, nemultumiti ca o astfel de abordare exista. in primul rand, ANAF nu a fost niciodata sa verifice sau sa controleze taximetristi, cei care lucreaza in serviciile de catering, care livreaza acasa mancare si alte astfel de situatii, dar din pacate noi in Romania cautam fiecare chichita si punem in umbra partea buna a unui acat normativ pe astfel de motive", a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul de finante a mai spus ca pentru impozitarea bacsisului, patronii nu vor trebui sa cumpere noi case de marcat ci sa adauge o operatiune in plus la cele existente.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care prevede ca sumele pe care clientii le lasa bacsis trebuie sa fie inregistrate pe un bon fiscal separat si impozitate cu 16%.

Angajatii din hoteluri si restaurante vor fi primii loviti de noua lege a impozitarii bacsisului, chiar daca legea vizeaza si alte categorii de salariati care incaseaza bacsis. Acestora li se va lua 16% din banii primiti de la clienti.

Impozit bacsis De mai bine de zece ani, salariul mediu net incasat de cei care lucreaza in industria hoteliera si in localurile de tip restaurante, puburi, baruri sunt cele mai mici din Romania. Situatia se repeta fara in raportarile statistice ale INS luna de luna.

Impozit bacsis in prezent, angajatii din hoteluri si restaurante sunt singurii care au un salariu sub 1.000 de lei din toata economia. Potrivit buletinului salarial al INS valabil pentru luna februarie 2015, salariul mediu net din industrie este de 999 lei.

Asta in timp ce salariul mediu pe economie este de 1.731 lei (aproape dublu fata de salariatii din industria ospitalitatii), iar cei care lucreaza in fabricarea in produselor din tutun castiga 5.151 lei pe luna, de exemplu.

Joburile din domeniul Horeca erau totusi atractive pentru ca angajatii isi rotunjeau veniturile cu un bacsis, care putea creste venitul lunar cu 25-50%. Ispita Finantelor de a pune un nou jug pe angajatii de la talpa economiei se bazeaza pe suma mare totala ramasa nefiscalizata in domeniul turismului.

Nici taximetristii nu vor fi prea fericiti sa declare toate bacsisurile si sa dea 16% la stat, in conditiile in care multi dintre ei se plang de cativa ani de tarifele mici practicate in taximetrie.

Ce spune noua lege cu privire la modalitatea de impozitare? "Impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA.

Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate".

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanta de urgenta, prevederea ca sumele pe care clientii le lasa bacsis sa fie inregistrate pe bon fiscal separat si sa fie impozitate cu 16%, a anuntat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici, intr-un briefing de presa la Palatul Victoria.

"OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor incasate in plus sub forma de bacsis in vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii acestora. (...) Diferenta intre serviciul prestat si dorinta clientului de a recompensa serviciile prestate, aceasta suma se va bate pe bon fiscal separat si se impoziteaza cu 16%", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a adaugat ca suma rezultata din bacsis "poate ramane la dispozitia angajatorului care poate dispune fie pastrarea ei si suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are in mod curent, fie sa fie distribuita catre angajati pentru a-i stimula".

Teodorovici a mai sustinut ca salariatul are obligatia cand se prezinta la locul de munca sa isi inregistreze veniturile aflate asupra sa in registrul tinut separat de catre angajator.

Sursa: realitatea.net
Foto: ph-online.ro
     
Tag-uri: bacsis, lege, impozit
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii