A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832189.9606.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Casatoriile civile ar putea sa NU mai fie oficiate la Primarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-12-2014, ora 10:08

Casatoriile civile ar putea sa NU mai fie oficiate la Primarie

Articol de Cristian Amariei
Mai multi deputati si senatori UDMR ar vrea ca preotii sa poata oficia si cununia civila, tot in biserica, inainte de slujba religioasa. in aceste conditii, tinerii insuratei nu vor mai fi nevoiti sa treaca pe la Primarie in ziua nuntii. Potrivit initiatorilor, Biserica Ortodoxa Romana sustine aceasta lege.

Deputatii si senatorii UDMR sustin ca preotii ar trebui sa fie cei care oficiaza si cununia civila inainte de cea religioasa in biserica. Totodata, adeverinta de casatorie va fi semnata in fata preotului si tinerii casatoriti nu vor mai merge la Primarie. UDMR-istii spun ca astfel vor fi cheltuiti mai putini bani. Ei precizeaza ca au discutat cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, care ar fi de acord cu aceasta lege.

Politicienii au inaintat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. in expunerea de motive, se arata ca in Romania „casatoria religioasa este facultativa, iar, potrivit articolului 48 din Constitutia Romaniei, ea poate fi celebrata numai dupa casatoria civila”.

Propunerea legislativa prevede „posibilitatea pentru viitorii soti de a incheia casatoria civila si religioasa intr-un singur loc intr-un lacas de cult, iar atributiile ofiterului de stare civila vor fi preluate de catre personalul clerical”.

Procedura preliminara oficierii casatoriei prevazuta de lege, cum ar fi: examinarea indeplinirii conditiilor de fond legate de capacitatea de a incheia casatoria, varsta, starea medicala etc, nu se schimba, modificarea referindu-se numai la locul incheierii casatoriei civile, respectiv la persoana care oficiaza casatoria”, se arata in document.

Potrivit unei analize citate de deputatii UDMR, „in marea majoritate a statelor din UE precum Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania si Suedia, casatoria religioasa are efecte civile legale (casatoria civila fiind optionala)”. Astfel, reglementarea se apropie cel mai mult de legislatia aferenta din Slovacia.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii