ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-05-2015, ora 16:11

Carmen Iohannis, pentru prima data in sondaje. Ce parere au romanii despre sotia presedintelui

Articol de Madalina Irimia
Carmen Iohannis, sotia sefului statului, apare pentru prima data intr-un sondaj de opinie. Potrivit unei cercetari INSCOP, realizate in perioada 23-30 aprilie 2015, 68% dintre romani au o parere buna despre Prima Doamna. In plus, majoritatea romanilor considera ca ar fi un lucru bun ca sotia presedintelui sa isi asume un rol mai vizibil in societatea romaneasca, in special prin implicarea in acte de caritate, initiative culturale sau educationale.

Conform sondajului, 26,1% dintre romani declara ca au o parere foarte buna despre Carmen Iohannis, iar 41,9% o parere buna.

Practic, 68% dintre respondenti declara o parere pozitiva (buna si foarte buna) despre Prima Doamna.

24,3% au o parere neutra („nici buna, nici proasta"), 6,1% este procentul de nonraspunsuri.

De remarcat ca doar 1,6% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre prima doamna (cifra statistic nerelevanta), deci o dezbatere publica despre institutionalizarea acestui statut beneficiaza de un public favorabil dnei Iohannis, sustin autorii sondajului.

In privinta asumarii unui rol mai vizibil in societatea romaneasca de catre sotia presedintelui, 57,3% dintre romani cred ca ar fi un lucru bun, iar 23,2% ca nu ar fi un lucru bun (19,5% NS/NR).

In ceea ce priveste perceptia publica a continutului acestei implicari sporite a primei doamne in viata sociala, 52,5% dintre respondenti cred ca ar trebui sa se ocupe de acte de caritate/ initiative culturale/ proiecte educationale (cifra se suprapune cumva pe procentul celor care vad un rol activ al primei doamne in viata publica).

22,1% considera ca nu ar trebui sa faca nimic deosebit si ar trebui sa pastreze un pofil retras (procentul se suprapune pe segmentul care considera ca o implicare sporita nu ar fi un lucru bun), iar 16,3% vad un rol pentru prima doamna doar la ocazii protocolare, alaturi de presedinte. Acestia, plus cei care au ales varianta nu stiu/ nu raspund (9,1%) reprezinta mai degraba un segment care nu are o parere transanta in chestiunea discutata, ideea rolului strict protocolar al sotiei presedintelui fiind una „de mijloc", confortabila.

"Datele ne arata ca, la 25 de ani de la Revolutie, romanii au depasit complexul Elena Ceausescu – presupunand ca el a existat vreodata dincolo de folclorul politologic – si sunt pegatiti sa accepte un rol social mai pregnant si oarecum institutionalizat pentru Prima Doamna. Desigur, premisele favorabile vin si intr-un context in care presedintele, sau, am putea spune, cuplul prezidential se afla inca aproape de momentul venirii la Cotroceni si are inca un cec in alb din partea unei mari parti a publicului. Ramane insa ca prima doamna sa identifice tipul de implicare cerut de societatea romaneasca si sa accepte sa joace acest rol", a declarat Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Research.

"Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul.

Volumul esantionului a fost de 1085 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.

Sursa: rtv.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii