A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736142693.6039.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Care sunt riscurile economice in Romania in viziunea Comisiei Europene
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-05-2016, ora 10:28

Care sunt riscurile economice in Romania in viziunea Comisiei Europene

Articol de Cristian Amariei
Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, dar exista riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilitatile sectorului bancar, de cresterile salariale in domeniul bugetar si de politicile fiscale prociclice, anunta Comisia Europeana

Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, dar exista riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilitatile sectorului bancar, de cresterile salariale in domeniul bugetar si de politicile fiscale prociclice, anunta Comisia Europeana.

"Romania nu se confrunta cu dezechilibre macroeconomice. Insa exista riscuri generate de volumul mare de active externe, de vulnerabilitatile in sectorul bancar, de politicile fiscale prociclice si de mari cresteri salariale", anunta Comisia Europeana intr-un raport de evaluare a politicilor economice si financiare.

"In contexul masurilor de relansare economica, volumul mare al activelor externe a inceput sa scada. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate masuri pentru consolidarea sectorului financiar. in momentul de fata, sectorul bancar este bine-capitalizat si beneficiaza de lichiditati, dar anumite initiative legislative (...) prezinta riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor si salariul minim au crescut si au fost aplicate reduceri de impozite. Aceasta situatie risca sa conduca la aparitia unor politici fiscale prociclice", subliniaza Comisia Europeana.

Conform expertilor, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele opteaza pentru cresterea bugetului de stat si reducerea impozitelor in perioadele de cresteri economice, reducand cheltuielile si crescand impozitele in caz de recesiune. Astfel de masuri conduc la amplificarea variatiilor ciclului economic.

Comisia Europeana si Consiliul UE recomanda Guvernului Romaniei "sa limiteze, in 2016, devierile de la obiectivele bugetare pe termen lung si sa reuseasca o ajustare bugetara de 0,5% din PIB in 2017, daca nu se va respecta, prin eforturi mai mici, obiectivul bugetar stabilit".

De asemenea, "este necesara aplicarea cadrului fiscal si intensificarea eforturilor de colectare a impozitelor. Romania trebuie sa se asigure ca nu vor mai exista initiative legislative care sa afecteze siguranta cadrului legal general si sa genereze riscuri asupra stabilitatii financiare. Daca este necesar, sa fie luate masuri pentru atenuarea actualelor riscuri", recomanda Comisia Europeana si Consiliul UE.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania trebuie sa intensifice serviciile destinate angajatorilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, inclusiv prin coordonarea activitatilor cu serviciile sociale, precizeaza raportul.

De asemenea, institutiile din Romania sunt indemnate sa ia masuri pentru evitarea abandonului scolar si imbunatatirea calitatii educatiei, in special pentru romi.

"Platile informale" in sistemul de sanatate trebuie limitate, iar procedurile din administratia publica trebuie simplificate si imbunatatite, adauga raportul.

Romania trebuie sa "imbunatateasca accesul la servicii publice integrate, sa extinda infrastructura de baza si sa stimuleze diversificarea economica. Trebuie sa adopte si sa implementeze planul general in domeniul transporturilor si sa consolideze investitiile in proiecte publice", recomanda raportul.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: romania, riscuri, economie, ue
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii