A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959205.5246.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Care sunt principalele cauze ale mortalitatii la ora actuala?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2012, ora 07:01

Care sunt principalele cauze ale mortalitatii la ora actuala?

Articol de Madalina Irimia

Ponderea diferitelor boli in cadrul „poverii” globale reprezentate de problemele de sanatate s-a schimbat mult in ultimele decenii si exista atat vesti bune, cat si vesti rele.

Hipertensiunea arteriala a dus la decesul a peste 9 milioane de oameni in anul 2010, fiind astfel pe locul intai in „topul” cauzelor mortalitatii la nivel global. Pe locurile 2 si 3 se situeaza fumatul si consumul excesiv de alcool. Dar oamenii de stiinta avertizeaza, cu ingrijorare, ca un alt „ucigas” vine tare din urma: obezitatea, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasa, trecand, in doua decenii, de pe locul al zecelea pe cel de-al saselea in tragicul top mentionat mai sus.

Un studiu amplu a fost publicat recent in periodicul medical The Lancet, de un grup international de oameni de stiinta, ca parte a raportului Global Burden of Disease Study 2010.

Studiul a luat in calcul 43 de riscuri pentru sanatate si impactul acestora asupra populatiei lumii, intre anii 1990 si 2010.

Primele trei locuri in clasamentul cauzelor mortalitatii sunt ocupate de hipertensiune, fumat si excesul de alcool. O surpriza cat se poate de ingrijoratoare o constituie, insa, „ascensiunea” excesului ponderal drept cauza a deceselor. Indicele prea mare de masa corporala, aflat in 1990 pe locul al zecelea, a ajuns, in 2010, pe locul al saselea.

In 2010, peste 3 milioane de decese au fost atribuite excesului ponderal, de peste trei ori mai multe decat cele datorate subalimentarii.

In unele regiuni, ca Australasia si sudul Americii latine, indicele de masa corporala ridicat a ajuns sa fie principalul factor de risc.

La nivel global, se inregistreaza doua tendinte paralele: o sporire a aportului unor factori de risc care duc la aparitia unor boli cronice la adulti (precum cancer , boli cardiace si diabet) si o scadere a riscurilor asociate cu bolile infectioase la copii.

Dar se inregistreaza variatii importante la nivel regional. Riscurile (la adresa sanatatii) asociate cu saracia au scazut in multe zone, prrecum Asia si America Latina, dar raman problema principala in Africa sub-sahariana.

Pentru a evalua „povara” reprezentata de boli, autorii studiului au estimat atat numarul de decese atribuite fiecarui factor de risc, cat si un indice numit DALY (disability-adjusted life years), care ia in considerare atat anii de viata pierduti, cat si anii traiti cu diferite dizabilitati determinate de boala.

In tarile din vestul Europei si tarile bogate din America de Nord, fumatul - inclusiv fumatul pasiv - este factorul de risc asociat cu cea mai mare povara pentru sanatatea populatiei. La nivel global, fumatul a provocat 6,3 milioane de decese in 2010.

Alimentatia nesanatoasa (in special excesul de sare combinat cu consumul prea mic de fructe) si sedentarismul sunt responsabile de 10% din totalul anilor de viata pierduti sau traiti cu dizabilitati.

Totusi, o veste buna este aceea ca pot fi intreprinse multe lucruri pentru a reduce riscul de imbolnavire: reducerea consumului de sare (pentru a micsora tensiunea arteriala), facilitarea accesului la fructe si legume proaspete, imbunatatirea serviciilor medicale de baza.

O alta veste buna este scaderea importantei subalimentatiei ca factor de risc, la nivel global, deoarece in multe zone ale lumii s-au facut mari progrese in asigurarea unei alimentatii cu continut caloric suficient. Este, spun autorii studiului, un rezultat care ar trebui sa incurajeze continuarea eforturilor pentru a rezolva aceste dificultati si in Africa, unde subnutritia este, inca, o mare problema.

Sursa: descopera.ro

Foto: cugetliber.ro

     
Tag-uri: boli, sanatate, deces
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii