A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719756067.8645.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Care sunt cele mai mari 10 insule din lume?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-08-2013, ora 06:07

Care sunt cele mai mari 10 insule din lume?

Articol de Madalina Irimia

Cele mai mari insule de pe Terra au origini variate. Unele dintre ele s-au desprins dintr-un mare continent, in timp ce altele s-au format la granita dintre placile tectonice sau au luat nastere in zone cu activitate vulcanica intensa.

Prin simplul fapt ca ele sunt izolate de restul marilor suprafete de pamant, insulele le ofera oamenilor de stiinta sa studieze animale salbatice unice si sa urmareasca modul in care schimbarile climatice tacteaza zone mai mici de teren.

Mai jos puteti citi cateva informatii despre cele mai mari 10 insule de pe Pamant si sa descoperiti originile lor geologice.

10. Insula Ellesmere (196.236 km patrati)

Insula Ellesmere este a treia cea mai mare insula canadiana din oceanul Arctic. Regiunea este predominant montana, iar unele dintre varfurile sale sunt acoperite de calote de gheata care genereaza ghetari care se varsa in mare. Insula, la fel ca regiunea din jurul ei, a fost modelata de un strat masiv de gheata ce a acoperit Canada in timpul ultimei ere glaciare.

Mare parte din insula este acoperita de fiorduri, in timp ce coasta de nord este dominata de gheata.

9. Insula Victoria (217.291 km patrati)

Cea de-a doua cea mai mare insula canadiana din zona Arctica. La fel ca mare parte din zonele ce o inconjoara, insula a fost acoperita de un strat gros de gheata in timpul ultimei ere glaciare.

Avand in vedere pozitia, insula nu este foarte populata, fiind in mare parte acoperita de tundra.

Cea mai mare parte a insulei este acoperita din roci sedimentare, insa exista si zone unde se gaseste roca precambriana. Zonele glaciare de pe aici sunt complexe tocmai datorita geologiei, insula incluzand un rau, munti si stanci.

Mai mult, insula Victoria gazduieste si cea mai mare insula de pe un lac dintr-o insula. Mica insula din interiorul insulei Victoria nu primit un nume si se pare ca nici nu a fost niciodata vizitata de oameni, avand in vedere ca pe insula Victoria traiesc doar 2.000 de oameni.

8. Marea Britanie (228.300 kilometri patrati, daca luam in considerare si Irlanda)

Astazi, Marea Britanie este o insula aflata in nord-vestul Europei, insa acum 600 de milioane de ani se pare ca ea era separata in doua parti aflate la distanta destul de mare una de cealalta.

Scotia si nord-vestul Irlandei faceau parte din continentul Laurentia, la sud de ecuator, care includea si ceea ce noi cunoastem azi sub numele de America de Nord.

Restul Irlandei, Anglia si Wales faceau parte din Avalonia, un continent mic aflat in apropiere de Cercul Polar.

Cele doua continente s-au miscat treptat spre nord, de lungul a milioane de ani ajungand sa fuzioneze si sa formeze continentul Pangea. Ulterior, Marea Britanie a facut parte din Europa si a evoluat intr-o insula atunci cand nivelul marii a crescut.

7. Honshu (227.898 km patrati)

Honshu este cea mai mare si cea mai populata insula din Japonia.

Insula Honshu face parte dintr-o regiune tectonica foarte activa numita Cercul de Foc al Pacificului, zona unde se inregistreaza 90% din totalul cutremurelor.

Desi zona este intens utilizata pentru agricultura, exista cateva trasaturi naturale speciale pe care le are insula.

Printre acestea se numara si cel mai lung rau din Japonia, Shinano, si Alpii Japonezi.

Unele dintre cutremurele cu magnitudinea cea mai mare din istoria umana s-au inregistrat pe insula Honshu. Cel mai recent a avut loc in martie 2011 si a avut o magnitudine de 8,9 grade.

Integral pe descopera.ro

Foto: commons.wikimedia.org

     
Tag-uri: insule, marime, Terra
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii