A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731565398.6477.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Care sunt beneficiile muncii de acasa si cat de adaptate sunt companiile din Romania la aceasta practica
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-05-2016, ora 10:04

Care sunt beneficiile muncii de acasa si cat de adaptate sunt companiile din Romania la aceasta practica

Articol de Madalina Irimia
Angajatii care lucreaza de acasa sunt mai productivi si mai fericiti – cel putin acestea sunt concluziile unora dintre cele mai recente studii ale specialistilor in resurse umane. Privita initial cu scepticism din partea angajatorilor, politica denumita „remote work“ sau „télétravail“ incepe sa devina un atu la recrutare, mai ales atunci cand firmele cauta specialisti cu competente greu de gasit pe piata.

Care sunt beneficiile muncii de acasa si cat de adaptate sunt companiile din tara europeana cu cea mai scazuta rata a angajatilor care pot sa lucreze de unde vor?
"Colegii se uita cu invidie la mine pentru ca, spre deosebire de ei, eu pot sa lucrez in unele zile de vineri de acasa“, spune Andreea, 30 de ani, proaspat numita in functia de manager al unei divizii noi din cadrul unei multinationale din sectorul serviciilor financiare. Inconjurata la birou de colegi care au ca principala responsabilitate activitatea de vanzare, Andreea spune ca profita in zilele in care poate sa lucreze de acasa de linistea de care are nevoie pentru a face prezentari sau pentru a raspunde la solicitarile mai ample venite din partea clientilor.

Statisticile arata ca mai putin de 1% din totalul angajatilor din Romania au posibilitatea oferita de angajator de a lucra de acasa, fie si ocazional, potrivit datelor pentru anul 2015 publicate de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene. Astfel, Romania este tara cu cea mai scazuta rata de adoptie a practicii care permite angajatilor sa munceasca de acasa din Uniunea Europeana.

In schimb, unu din trei angajati din Olanda, Luxemburg sau Suedia poate sa lucreze de acasa mereu sau ocazional, iar o politica similara se aplica pentru un sfert dintre salariatii din Finlanda, Danemarca, Marea Britanie sau Belgia, mai arata datele Eurostat. La nivelul intregii UE, 14,5% dintre angajati au posibilitatea de a lucra si de acasa.

De flexibilitatea politicilor de HR din alte state europene a beneficiat si Lucian S., 28 de ani, care s-a angajat in domeniul IT inca de acum sapte ani, de cand era student si lucra pentru o companie din Olanda. Desi pana in prezent a schimbat doi angajatori, niciodata nu a avut un birou la care sa mearga.

„Nu am lucrat niciodata intr‑un birou al unei firme. in perioada studentiei, locuiam in Londra si am lucrat de acasa pentru un angajator din Olanda, companie care nu avea niciun angajat care sa lucreze altfel decat de la domiciliu. Ulterior, m-am angajat la o companie britanica si, desi nu am cautat neaparat asta, mi-a suras ideea propusa de ei de a lucra in continuare de acasa“, a spus Lucian, care este absolvent al Facultatii de Calculatoare – specializarea Inteligenta Artificiala – in cadrul Universitatii Sheffield din Marea Britanie. in prezent, el este DevOps Lead la o companie telecom cu actionariat britanic si locuieste in Bucuresti.

„Desi, teoretic, poate parea ca munca de acasa ofera posibilitatea unui program flexibil, eu am program fix in fiecare zi, de la ora 9 la 17:30 (ora Marii Britanii –n.red.). Totusi, chiar daca am program standard de lucru, macar nu mai pierd timpul pe drumul pana la serviciu si nu sunt intrerupt atat de des de catre colegi – desi pot fi sunat frecvent“, mai spune Lucian. Ca dezavantaj al muncii de acasa este, spune el, faptul ca nu poate interactiona, macar din cand in cand, cu colegii de munca. Ideal, pentru el, ar fi ca una dintre cele 5 zile de lucru sa fie petrecuta la birou, alaturi de colegi.

Multe companii locale, chiar din randul celor care activeaza in sectorul IT, nu au insa o politica prin care sa le permita salariatilor sa lucreze de acasa. Acesta este si cazul sutelor de angajati ai furnizorului francez de servicii de consultanta si dezvoltare de software Pentalog, care are birouri in Brasov, Bucuresti, Iasi, Cluj si Sibiu.

„Noi in mod normal nu avem angajati care lucreaza de acasa, desi cred ca aceasta este o tendinta care ar putea sa mai rezolve din problema legata de lipsa de resurse umane din industrie. (...) Sunt multi freelanceri in IT care lucreaza pentru mai multe proiecte simultan, pentru clienti din Romania sau din strainatate. De aceea, vor flexibilitate solicitand posibilitatea de a lucra de acasa sau in regim part time“, a explicat Monica Jiman, directorul general adjunct al Pentalog.

Explicatiile pentru care angajatii Pentalog nu au posibilitatea sa lucreze de acasa sunt legate de faptul ca firma dezvolta multe proiecte pentru start‑up-uri pentru care angajatii trebuie sa lucreze in echipe si, in plus, compania deruleaza multe activitati de dezvoltare profesionala care se fac la locul de munca (de tipul „learning lunch“).

Continuarea pe businessmagazin.ro
     
Tag-uri: acasa, munca, beneficii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii