ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-05-2014, ora 11:09

Care este animalul cu cei mai duri dinti din lume? Raspunsul cercetatorilor este neasteptat

Articol de Cristian Amariei

Pentru mai bine de 400 de milioane de ani, molustele din clasa Poliplacofore au cutreierat marile folosindu-si dintii negrii pentru a rontai roci acoperite de alge. Un astfel de animal se deplaseaza gratie unui singur picior muscular. In schimb, el are o cochilie alcatuita din opt placi, iar unele exemplare pot atinge vasrta de 20 de ani.

Ceea ce este cu adevarat fascinant, sunt dintii acestor creaturi, care sunt alcatuiti din magnetit, cel mai dur material creat de un organism viu.

Recent, profesorul Lyle Gordon, de la Northwestern University din Evanston, Illinois, a reusit sa inteleaga mai bine modul in care se dezvolta molustele din clasa Poliplacofore.

Echipa de cercetatori coordonata de Gordon lucreaza la sintetizarea unui material super-dur in laborator, motiv pentru care au fost interesati de aceasta molusca. Adesea, crearea substantelor asemanatoare cu magnetitul (un oxid de fier utilizat in electronica si pentru dispozitive medicale) necesita temperaturi si presiune extrem de mari, dar si de conditii foarte acide sau foarte bazice.

Insa, aceste animale care exista de milioane de ani au fost capabile sa formeze oxid de fier in apa oceanelor, in conditii benigne, avand la dispozitie doar fierul extras din algele pe care le consuma. Este un proces uimitor”, a explicat Gordon.

Gordon si colegii lui folosesc un microscop special pentru a studia dintii animalului numit Chaetopleura apiculata, o molusca cat o unghie. Dispozitivul extrage dintr-o substanta atomi incarcati, permitandu-le oamenilor de stiinta sa le identifice locatia si identitatea chimica a atomilor din material.

Folosind aceasta „sonda atomica”, Gordon si echipa sa de oameni de stiinta au reusit, pentru prima data, sa observe la scara nanometrica ce se intampla in interiorul dintilor de Poliplacofore.

Ceea ce am descoperit este ca exista proteine si zaharuri ingropate in dinti si pe care animalele le folosesc pentru a forma oxid de fier” a declarat Gordon explicand ca in gelul din centrul unui dinte, fibre de glucide se impletesc pentru a forma o schela care uneste ionii incarcati pozitiv, precum magneziul sau sodiul. Apoi, acesti ioni se leaga de proteine incarcate negativ care colecteaza fierul, asigurand un model detaliat pentru dezvoltarea stratului de magnetit.

Molustele din clasa Poliplacofore au sute de dinti pe limba, cei mai vechi fiind dispusi pe varful limbii, iar cel mai noi in partea din spate.

Sursa: descopera.ro

     
Tag-uri: animal, dinti, rezistenta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii