ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-12-2012, ora 04:25

Cardul electronic de sanatate a fost lansat in programul-pilot

Articol de Madalina Irimia

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta finalizarea implementarii si testarii cu succes a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS), potrivit unui comunicat de presa emis miercuri de CNAS.

Momentul a fost marcat la Arad prin lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului, primul beneficiar fiind un veteran de razboi.

Cardul (CEAS) reprezinta un instrument la purtator pentru identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate si permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de acesta.

'Implementarea cardului este inca un pas important in reformarea sistemului romanesc de asigurari sociale de sanatate, prin imbunatatirea serviciilor medicale si farmaceutice, precum si prin cresterea transparentei si diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat si completeaza Reteta Electronica, sistem deja utilizat si care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013', a spus presedintele CNAS, dr. Doru Badescu, citat in comunicat.

Conform HG 900/2012, cardul va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani si va contine datele de identificare ale posesorului: numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator.

Astfel, cardul va permite atat identificarea calitatii de asigurat, lucru care va certifica utilizarea corecta a fondului de asigurari sociale de sanatate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cat si accesul medicilor de familie si medicilor de urgenta la o serie de date medicale cu risc vital ale pacientilor.

Integral pe agerpres.ro

foto: evz.ro

     
Tag-uri: card, sanatate, CNAS
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii