A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737437760.5078.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cardul de sanatate, OBLIGATORIU de la 1 aprilie. Ce se intampla cu cei care il refuza
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-01-2015, ora 08:11

Cardul de sanatate, OBLIGATORIU de la 1 aprilie. Ce se intampla cu cei care il refuza

Articol de Cristian Amariei
Cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 aprilie 2015, potrivit unui proiect de hotarare de guvern lansat, luni, in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Exceptie vor face doar persoanele care, din motive religioase sau de constiinta, refuza primirea acestuia.

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 900/2012, cardul de sanatate este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, insa practic acesta n-a fost folosit pentru ca n-au fost emise si activate toate cardurile, iar medicii de familie nu au achizitionat cititoare de carduri.

In acest sens, Ministerul Sanatatii a pus la punct un proiect de hotarare pentru modificarea HG nr. 900/2012, in vederea schimbarii datei privind obligativitatea utilizarii cardului de sanatate, fiind facute si precizari referitoare la persoanele care refuza primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de constiinta.

Astfel, dispozitiile propuse de MS stabilesc ca asiguratii si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale ar putea incepe sa utilizeze cardul de sanatate din 1 februarie 2015, urmand ca acesta sa fie folosit in paralel cu documentele folosite pana in prezent pentru dovedirea calitatii de asigurat, insa DOAR pana pe 31 martie.

In proiect este inclusa insa si o EXCEPTIE de la obligativitatea folosirii cardului de sanatate de catre asiguratii care au motive religioase sau de constiinta pentru a refuza primirea acestuia si, dupa data de 31 martie, vor face dovada calitatii de asigurat cu o adeverinta eliberata de casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta si unde vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere.

Cardurile de sanatate ale celor care au refuzat primirea lor vor fi stocate si arhivate de casele de sanatate si le vor fi eliberate acestora, daca ulterior vor solicita in scris sa intre, totusi, in posesia lor.

"Casele de asigurari de sanatate asigura (...) pastrarea si arhivarea cardurilor nationale refuzate pana la expirarea perioadei de arhivare stabilita in conditiile legii, putand elibera cardurile nationale aflate in perioada de valabilitate la solicitarea scrisa a asiguratilor care au refuzat initial dovedirea calitatii de asigurat pe baza acestora", se arata in proiectul de HG.

Proiectul initiat de MS mai prevede si ca daca asiguratii vor solicita, din diverse motive, eliberarea unui duplicat al cardului de sanatate, acestia vor suporta cheltuielile de emitere si distribuire.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei si este diferit de cel european, care se foloseste doar pe durata sederii temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia.

Proiectul de act normativ prevede ca serviciile medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala se acorda in conditiile actelor normative in vigoare.

Pe cip-ul cardului national se inregistreaza si pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Pentru situatiile in care persoanelor asigurate in varsta de peste 18 ani nu li s-a emis cardul national, acestia fac dovada calitatii de asigurat pe baza documentelor in vigoare, respectiv verificarea in sistemul asigurarilor, pe site-ul casei de care apartine, pana la data la care asiguratul intra in posesia cardului, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Cardurile nationale nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate urmeaza a fi distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.

Cardurile nationale nedistribuite de medicii de familie intr-o perioada de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurari de sanatate. in caz de nedistribuire, cardurile nationale vor fi arhivate de casele de asigurari de sanatate in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, republicata, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite in conditiile legii sa se procedeze la distrugerea acestora.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii