A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727674872.4432.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Capcana salariilor: Guvernul, prins intre promisiune si realitate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-08-2014, ora 14:00

Capcana salariilor: Guvernul, prins intre promisiune si realitate

Articol de Cristian Amariei

Domeniile care atrag cea mai mare parte a fortei de munca ofera si cele mai mici salarii. Angajatii din comert, textile, constructii, invatamant si sanatate au castiguri sub media pe tara.

Castigul mediu net in industria hoteliera si a restaurantelor a fost de 981 lei, in iunie 2014, potrivit ultimelor date comunicate de Institutul National de Statistica. In jur de 1.000 lei lunar au obtinut si angajatii din industria textila si cea alimentara. Nici in agricultura, comert sau constructii, salariile nu depasesc media nationala. Dimpotriva, in timp ce castigul salarial net pe toata economia a fost de 1.687 lei, in iunie, in aceste domenii s-a situat intre 1.200 si 1.500 lei. In sectoare, unde calificarea profesionala ceruta este, in general, superioara, cum ar fi sanatatea si invatamantul, abia s-au realizat castiguri de 1.485 lei, respectiv 1.506 lei. Din pacate, in aceste activitati, cresterile fata de luna iunie a anului trecut a fost infima: de 26 lei, respectiv 1 leu, in conditiile in care media pe tara a urcat cu 81 lei. Datele oficiale arata ca o parte semnificativa a salariatilor din Romania lucreaza exact in zonele in care castigurile bat pasul pe loc.

Multi, dar prost platiti

De exemplu, in sanatate si invatamant sunt 330 mii, respectiv 370 mii de persoane, in comert peste 700 mii, in constructii circa 350 mii, iar in industria hoteliera si restaurante, peste 135 mii. Raportat la numarul total al angajatilor calculat de INS, forta de munca implicata in aceste domenii reprezinta cel putin 40%.

Evident, exista si angajati platiti peste media economiei. In top se afla industria de extractie a petrolului si gazelor, fabricarea tutunului sau intermedierile financiare. Practic, salariile inseamna doar jumatate din veniturile totale ale gospodariilor romanesti care mai includ, in principal, prestatii sociale, cum ar fi pensii sau ajutoare si venituri in natura. Veniturile totale lunare sunt de 2.477 lei pe familie, adica 928 lei de persoana, arata datele INS din primul trimestru.

Din moment ce veniturile sunt foarte mici, romanii nu reusesc sa mai economiseasca. 90% din sume sunt epuizate pe cheltuielile lunare. Mai grav este ca 40% din aceste cheltuieli sunt pentru mancare si 22% pentru facturile de utilitati. Iar viitorul nu suna asa de bine. Astfel, salariul mediu net estimat de autoritati pentru 2013 a fost 1.543 lei, adica 2.166 lei brut. Pentru 2014, aceleasi evaluari indica o crestere la 1.619 lei net, respectiv 2.279 lei brut. La fundamentarea bugetului, Ministerul de Finante a folosit insa un salariu mediu brut de 2.298 lei in functie de care a prognozat incasarile din impozite. La rectificare, institutia a aratat ca „diminuarea veniturilor (bugetului asigurarilor sociale n.r.) se datoreaza, in principal, scaderii contributiilor de asigurari sociale de stat pe fondul noii prognoze macroeconomice (revizuirea in scadere a castigului salarial mediu brut), a pilonului II si a evolutiei incasarilor“.

Evolutie controversata

Data fiind cresterea castigurilor salariale in prima jumatate a anului fata de 2013, ajustarea mentionata de minister este insuficient explicata, cu atit mai mult cu cat diferenta dintre valoarea utilizata la constructia bugetului de anul trecut este cu 20 lei mai mare decat cea anuntata de Comisia de prognoza atat in iarna, cat si in primavara acestui an. Reprezentantii Finantelor arata ca „in termeni nominali, cresterea prognozata este de 113 lei (de la 2.166 lei in 2013 la 2.279 lei 2014), cea mai mare din ultimii ani. Menționam, de asemenea, ca pe primele 6 luni din 2014 (date din anchetele lunare), castigul salarial mediu brut lunar s-a majorat - in termeni nominali - cu 5%. Prin urmare, salariile nu vor scadea, ci vor creste cu peste 5%, si, ceea ce este semnificativ, cu mult peste nivelul inflatiei“.

Modificarea sau ratarea prognozelor nu sunt nici noi, nici specifice Romaniei. Dimpotriva, sintagma „estimarile au fost prea optimiste“ a devenit un refren. Prin urmare, evolutia salariilor nu poate fi anticipata cu aplomb din Palatul Victoria decat in masura in care depinde buget, respectiv pentru salariatii statului. In rest, rolul guvernului este sa aplice politici care sa incurajeze afacerile. Or, in 2014, taxele au sufocat companiile, dovada fiind rezultatele financiare ale OMV Petrom care si-a redus investitiile.

Sursa: capital.ro

Foto: e-salarii.ro

     
Tag-uri: guvern, salarii, evolutie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii