ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-09-2016, ora 10:19

Canii folosesc aceeasi parte din creier pe care o folosesc si oamenii pentru a procesa cuvintele

Articol de Madalina Irimia
Potrivit unui studiu publicat in revista "Science", realizat de cercetatorii ungari, patrupezii folosesc aceeasi zona din creier - pe care o folosesc si oamenii - pentru a procesa cuvintele auzite, scrie agentia de presa MTI.

Studiul realizat de echipa de cercetatori, condusa de Attila Andics, de la Departamentul de Etologie Comparativa al Universitatii ELTE, din Budapesta, este prima cercetare care arata cum proceseaza creierul cainilor vorbirea umana, scrie Mediafax.

Nu numai ca patrupezii inregistreaza discursul, dar conteaza si modul in care acesta este transmis, potrivit lui Andics.

La fel ca in cazul oamenilor, cainii folosesc emisfera stanga a creierului pentru a procesa cuvintele, iar emisfera dreapta pentru a procesa intonatia. Lauda activeaza centrul de recompensa doar atunci cand atat cuvintele, cat si intonatia se potrivesc, conform studiului.

"Arata ca, pentru caini...lauda poate functiona la fel de bine ca recompensa, dar functioneaza si mai bine daca termenii si intonatia se potrivesc...asta este similar cu ce se intampla in cazul creierelor umane", au declarat Andics si colegii sai intr-un comunicat de presa.

Descoperirile sugereaza ca abilitatea cateilor de a procesa limbajul a fost dezvoltata mai devreme decat se credea.

"Rezultatele pot, de asemenea, ajuta la eficientizarea comunicarii si cooperarii intre oameni si caini", se mai arata in comunicatul de presa.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: caini, studiu, comunicare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii