ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-06-2016, ora 09:14

Canicula e resimtita si de animale - Iata cum le putem ajuta!

Articol de Cristian Amariei
Pentru orice fiinta necuvantatoare, vara torida este un examen al rabdarii si tolerantei.

Fie ca vorbim despre caini, despre pisici, despre papagali sau despre pesti, temperaturile mari implica un stres metabolic.

Cum se manifesta si cum il vor trece cu bine? Cu grija din partea stapanilor care trebuie sa-si protejeze cat pot de mult animalutul favorit!

Animalele de companie sufera la fel de mult ca si oamenii la temperaturi extreme. Cel mai mare efort este pentru inima, dar si pentru vasele de sange. In cazul cainilor, aflati ca insolatia poate fi fatala. Aceasta deoarece impiedica capacitatea de autoreglare termica a organismului cainelui.

Pisicile si cainii de casa se scot in aer liber doar dimineata si seara. in rest, casa e cel mai bun mediu, daca afara sunt temperaturi ridicate. Iar animalul are nevoie de o sursa permanenta de apa, pe care sa o verificati la intervale regulate.

Atentie la pui!

Daca iesiti cu un caine la plimbare, si acesta da semne vizibile de oboseala, mergeti acasa. Lasati animalul sa stea, ca sa se concentreze pe reglarea temperaturii corporale. Iar daca iesiti la plimbare cu un pui sau cu un caine batran, luati apa la dumneavoastra. Si, cel mai important, plimbati cainele in zone umbroase, in nici un caz in zone insorite.

Intrebati veterinarul despre hrana din timpul verii!

Pisicile cu acces la o curte trebuie sa aiba permanent apa. Daca temperatura este mare, rareori vor vrea sa manance. Cel mai bine ar fi sa va intrebati veterinarul ce tip de alimentatie sa-i alegeti pisicii in timpul verii, in functie de varsta si de dimensiunile animalului.

In curte, umbra!

Cainii care locuiesc in curti au nevoie de umbra. Nu tineti cainele o zi intreaga in soare, chiar daca se va adaposti in cusca lui, pentru ca ii scurtati speranta de viata. in plus, are nevoie de suplimente de apa cel putin de doua ori pe zi. Apa fierbinte nu bea nimeni pe planeta asta! Patrupedul nu se lasa vara singur in masina, pentru ca poate sa-si piarda viata din cauza caldurii. Iar daca mergeti la mare cu patrupedul, nu il lasati sa bea apa sarata. Apa sarata plus deshidratarea data de caldura duce la leziuni cerebrale.

Pasarile nu vor soare direct pe colivie!

In privinta pasarilor de apartament, regula in timpul caniculei este accesul la apa. De asemenea, colivia nu se pune in razele soarelui, pentru ca riscati ca zburatoarea sa isi piarda viata.

Apa din acvariu se poate infesta

testoasele au nevoie si de aer si de apa. Dar apa din vasul lor se evapora rapid daca o tineti in soare. Vasul asadar se tine in casa, la o temperatura moderata, ferit de soare. Apa se schimba des deoarece dezvolta rapid micro-organisme. Pestii au si ei nevoie de ingrjiri speciale. Apa se schimba mai des de o saptamana, iar instalatia de oxigen trebuie sa mearga permanent. Daca apa capata un aspect verde, se spala acvariul, de dezinfecteaza si apoi atentie mare sa fie in permanenta conectat la o sursa de oxigen.

Cu mila si pentru animalutele strazii

Am vorbit pana acum despre animale ce au stapani. Dar vara cea mai dura se simte pe… strada. Daca observati un caine pe strada care cauta orice gura de canal, fiti sigur ca isi doreste macar un strop de apa. Chiar daca varsati putin pe jos din sticla dumneavoastra, tot il ajutati. Va linge asfaltul si isi domoleste senzatia acuta de sete. Pe strada, si o cantitate infima de apa face diferenta intre viata si moarte.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii