A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735957915.0293.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cand pot deveni periculoase condimentele - Mirodenii toxice in anumite conditii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-05-2016, ora 08:58

Cand pot deveni periculoase condimentele - Mirodenii toxice in anumite conditii

Articol de Madalina Irimia
Condimentele si mirodeniile pot face diferenta dintre o mancare buna si una mediocra. Fiecare are favoritele lui, fie ca e vorba despre piper, nucsoara sau curry. Cei mai multi dintre noi le folosim stiind ca vor da gust bun bucatelor si ca au proprietati medicinale. Putini ne gandim ca exista si situatii in care pot deveni periculoase.

Condimentele sunt substante de origine animala, vegetala, minerala sau de sinteza. Deseori se foloseste si termenul de mirodenii, care se refera la plantele in sine, de la care se folosesc radacinile, frunzele si fructele deshidratate si macinate. Condimentele reprezinta amestecurile de mirodenii, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

De exemplu, curry, condiment de baza al mancarurilor indiene, este un amestec de mai multe mirodenii: ghimbir, piper, coriandru, curcuma etc.

Denumirea de mirodenii se trage de la condimentele utilizate la prepararea mirului folosit in practicile religioase.

Pe langa proprietatea de a conferi gust si miros placut alimentelor, mirodeniile si condimentele se folosesc si in scopuri medicinale, mai ales pentru vindecarea dereglarilor intestinale, datorita proprietatilor lor antimicrobiene. In plus, unele fac ca senzatia de satietate sa se instaleze mai rapid sau chiar stimuleaza metabolismul.

Au valoare nutritiva scazuta, se utilizeaza in cantitati mici, dar trebuie tinut cont ca unele sunt toxice.

Iata cateva exemple de mirodenii si condimente ce trebuie evitate sau consummate cu prudenta in cazul unor afectiuni sau sensibilitati:

- Angelica poate duce la o crestere a nivelului glucidelor sanguine si ar trebui evitata de bolnavii de diabet.

- Uleiul de dafin se va folosi in amestecuri diluate, deoarece poate provoca reactii alergice. Acesta nu va fi niciodata ingerat.

- Limba mielului se va culege intotdeauna purtand manusi, pentru ca frunzele proaspete pot provoca dermatite. Alcaloizii continuti pot fi toxici.

- Semintele de fenicul folosite in cantitati mari sunt toxice.

- Semintele de patrunjel pot deveni toxice in cantitati mari, asa ca nu trebuie consumate de femeile insarcinate si de bolnavii de rinichi.

- Salvia nu se recomanda femeilor care alapteaza, deoarece intervine in fluxul laptelui matern.

- Uleiul de cimbru este toxic, asa ca nu poate fi consumat. In plus, femeile insarcinate ar trebui sa-l evite chiar si cand e vorba de masaj sau produse cosmetice.

- Piperul poate avea efecte negative in cazul unei pieli sensibile.

- Mustarul poate produce pete pe piele; atentie cand se foloseste sub forma de cataplasme.

- Hreanul va fi consumat in cantitati reduse de persoanele cu probleme tiroidiene, deoarece contine goitrogeni (substante care influenteaza productia hormonilor tiroidieni).

- Ienuparul nu este recomandat persoanelor cu infectii urinare acute si femeilor insarcinate.

- Nucsoara este toxica in cantitati mari.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii