A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664711.5579.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Calitatea anvelopelor si modul de a conduce masina, printre masurile de reducere a consumului de carburanti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-11-2015, ora 11:19

Calitatea anvelopelor si modul de a conduce masina, printre masurile de reducere a consumului de carburanti

Articol de Madalina Irimia
Calitatea cauciucurilor si felul in care functioneaza si este condusa o masina influenteaza consumul de carburanti al vehiculelor, potrivit unui document elaborat la initiativa Comisiei Europene si Asociatiei Europene a Companiilor Petroliere, postat pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Initiatorii au pentru soferi 10 sfaturi pentru un consum eficient de benzina si motorina si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pe primul loc este pusa mentinerea vehiculului in stare buna de functionare si verificarea periodica a nivelului de ulei. Totodata, trebuie verificata lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umflate pot creste consumul cu pana la 4%, sustin specialistii.

"Indepartati greutatile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cat masina este mai grea, cu atat mai mult trebuie sa tureze motorul, consumand mai mult carburant. inchideti geamurile, in special la viteza mare, si demontati portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistenta la vant si poate micsora consumul de carburant si emisiile de CO2 cu pana la 10%', se spune in documentul citat.

Conducatorii auto sunt sfatuiti sa foloseasca aerul conditionat numai daca este necesar, pe motiv ca utilizarea inutila sporeste consumul de carburant si emisiile de dioxid de carbon cu pana la 5%.

"In plus, incepeti sa conduceti imediat dupa ce porniti motorul si opriti-l cand stationati mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducand astfel consumul de carburant. Conduceti cu viteza rezonabila si, mai presus de orice, conduceti usor. De fiecare data cand accelerati sau franati brusc, motorul foloseste mai mult carburant si produce mai mult CO2', este un alt sfat al specialistilor.

In plus, acestia atrag atentia asupra faptului ca atunci cand accelereaza conducatorul auto trebuie sa schimbe treptele de viteza cat mai repede posibil, intrucat treptele mai mari de viteza sunt mai economice in ceea ce priveste consumul de carburant.

"De asemenea, incercati sa anticipati fluxul de trafic. Fiti atenti la circulatie de la o distanta cat mai mare, pentru a evita franarea inutila si pentru a porni in functie de fluxul traficului. Luati in considerare impartirea masinii cu colegii in drum spre serviciu. Veti contribui la reducerea aglomeratiei traficului si a consumului de carburant', se subliniaza in document.

Datele oficiale ale Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) releva faptul ca, la sfarsitul anului 2014, parcul auto national din Romania ajunsese la 6.270.615 unitati, in crestere cu 4,77% fata de aceeasi perioada din 2013.

Din numarul total de vehicule care circulau pe drumurile nationale la finele anului trecut, 4,906 milioane de unitati erau autoturisme, iar peste 2,92 milioane dintre acestea aveau o vechime mai mare de 12 ani. De asemenea, 3,16 milioane de autoturisme aveau motoare pe benzina, in timp ce peste 1,741 milioane de unitati erau pe motorina.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii