ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-06-2016, ora 10:32

Cafeaua nu cauzeaza cancer, dar bauturile extrem de fierbinti ar putea. Avertismentul OMS vine dupa o cercetare de lunga durata

Articol de Madalina Irimia
Timp de aproximativ 25 de ani, OMS a clasificat cafeaua ca fiind un posibil cancerigen, care ar putea cauza cancerul la vezica urinara, dar un studiu recent neaga aceste afirmatii anterioare.

Cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au anuntat recent ca cafeaua si ceaiul din plante, consumat la temperaturi normale, nu cauzeaza cancer. Oameni de stiinta mai spun ca consumul de bauturi extrem de calde ar putea duce la cancer al esofagului.

Concluzia a fost facuta dupa ce 23 de oameni de stiinta de la Agentia Internationala OMS pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) au revizuit mai mult de 1.000 de studii despre cafea si relatia posibila cu cancerul. Ei raporteaza ca "au existat dovezi inadecvate pentru cancere genitate si consumul excesiv de cafea".

Echipa nu a oferit prea multe detalii despre ce inseamna "temperaturi extrem de calde", ei au sugerat ca bauturile precum cafeaua si ceaiul trebuie consumate la "temperatura de servire". Temperatura de servire este de aproximativ 65 de grade Celsius.

Cercetatorii cred ca cancerogenitatea cafelei nu creste odata cu temperatura, ci ca oparirea repetata a gatului ar putea duce la formarea tumorilor la nivelul esofagului.

"Aceste rezultate sugereaza ca consumul de bauturi foarte calde este o cauza probabila a cancerului esofagian si ca temperatura este mai degraba responsabila de acest lucru decat bauturile consumate", a declarat directorul IARC, Christopher Wild.
in timp ce echipa de la OMS nu a mentionat nimic despre beneficiile pentru sanatate ale cafelei, alte cercetari au subliniat faptul ca cafeaua ar putea preveni de fapt mai multe tipuri de cancer.

Cercetatorii de la Universitatea din Southampton, din Marea Britanie, au concluzionat in urma unui studiu despre bolile de ficat ca "doua cesti de cafea pe zi par sa reduca riscul de a dezvolta boala cu 44 la suta. Rezultatele sunt generate in urma analizei a 430.000 de persoane", a raportat David Nield.

Pe masura ce cercetarile continua, pot fi gasite beneficii de sanatate in consumul de cafea, dar pana atunci nu sunt inca declaratii definitive si se recoamnda evitarea excesului.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii