ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-12-2013, ora 12:09

Cafeaua cu zahar sau cafeaua cu indulcitor? Care e mai periculoasa?

Articol de Madalina Irimia

Zaharul este adesea numit "moartea alba". Dar nici indulcitorii artificiali nu sunt considerati sanatosi. Atunci... cu ce sa-ti indulcesti cafeaua ca sa nu-ti afecteze sanatatea?

Cat de periculos e zaharul?

Zaharul are o multime de pericole daca este consumat zilnic si in cantitati mari. Zaharul ingrasa, suprasolicita pancreasul, are efect inflamator, hraneste celulele canceroase si provoaca dependenta. Exista o multime de studii care au dovedit clar ca zaharul este un pericol pentru sanatatea noastra.

Insa daca singurul "dulce" pe care il consumi intr-o zi este lingurita de zahar din cafea, inseamna ca nu ai de ce sa-ti faci griji. O lingurita de zahar contine numai 16 calorii si nu te va transforma intr-o obeza, nici intr-o depenendeta de zahar si nici nu-ti va "stresa" pancreasul atat de mult incat sa faci diabet de tip II.

Cat de periculosi sunt indulcitorii artificiali

Nici indulcitorii artificiali - zaharina, acesulfam, aspartam - nu sunt mai sanatosi. De mult timp se spune ca pot provoca cancer daca sunt consumati in cantitati mari, insa studiile nu au reusit sa dovedeasca acest lucru cu certitudine. Ce se stie insa este ca indulcitorii mentin dependenta de dulce, pot provoca pofta de dulce si nu ajuta foarte mult la slabire.

Pe de alta parte, nici ei nu sunt chiar atat de periculosi daca ii folosesti doar una sau doua picaturi pe zi pentru a indulci o cana de cafea.

Consumate in cantitati mici, si zahar, si indulcitorii sunt siguri.

Indulcitorii naturali care nu iti afecteaza sanatatea

Ce te faci insa daca ti-e pofta de dulce si vrei sa faci o prajitura mai dietetica? Pui zahar sau pui indulcitori artificiali? Raspunsul corect: nici una, nici alta. In ultimul timp, sunt tot mai folositi indulcitorii naturali, care nu au niciunul din pericolele celor artificiali. Este vorba de extrasul din Stevia sau de xylitol, variante naturale, care indulcesc bauturile sau mancarea fara sa aduca calorii suplimentare.

Fructoza, mai sanatoasa decat zaharul?

La raioanele cu produse dietetice din marile magazine vei gasi cu siguranta fructoza, promovata ca un indulcitor la fel de gustos ca zaharul, dar mai dietetic si mai sanatos. De fapt, fructoza ingrasa mai tare decat zaharul de masa. Fructoza este "procesata" in ficat, iar atunci cand primeste cantitati prea mari si nu face fata, ficatul o transforma dinrect in grasime si apoi o trimite in sange, sub forma de trigliceride. Astfel ai si colesterolul marit, te si ingrasi, iar in timp ajungi sa suferi de rezistenta la insulina, boala premergatoare diabetului de tip II.

Sursa: unica.ro

Foto: gojeanul.ro

     
Tag-uri: cafea, zahar, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii