ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-10-2014, ora 17:05

Cafeaua, chiar si cea decafeinizata, este benefica pentru ficat

Articol de Cristian Amariei
Cercetatorii au realizat un studiu pentru a afla ce efect are cafeaua, inclusiv cea fara cafeina, asupra ficatului.

Rezultatele au fost surprinzatoare. Cu cat creste consumul de cafea, cu atat scade nivelul de enzime anormale din ficat.

Prin urmare, in cafea exista compusi chimici, altii in afara de cafeina, care au un efect benefic, de protejare a ficatului.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la National Cancer Institute si rezultatele au fost publicate in revista Hepatology.

In ultimii ani, consumul de cafea a crescut cu cate un procent in fiecare an, iar in ultima perioada chiar si cu 2% pe an.

Studii anterioare au aratat ca un consum mai mare de cafea poate ajuta la scaderea riscului de diabet, boli cardiovasculare si cancer hepatic. Dar rezultatele nu putea fi aplicate si pentru cafeaua fara cafeina.

Pentru actualul studiu, cercetatorii au analizate date obtinute de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey, pentru perioada 1999-2010. Au fost incluse 27.793 persoane, cu varsta peste 20 de ani, care au consumat cafea in ultimele 24 de ore.

Cercetatorii au facut analize de sange pentru a vedea markerii pentru functia hepatica.

Cei care au declarat ca beau mai mult de 3 cesti de cafea pe zi aveau niveluri mai scazute de ALT, AST, ALP si GGT (markeri hepatici), comparativ cu persoanele care nu consumau cafea.

De data aceasta, au fost verificate si analizele consumatorilor de cafea decafeinizata si cercetatorii au observat si aici un nivel scazut de enzime hepatice anormale.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: studii, cafea, ficat
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii