ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
30-01-2013, ora 17:22

COMISIA EUROPEANA: Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la Schengen

Articol de Cristian Amariei

Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decat rapoartele publicate de obicei asupra situatiei din Romania incepand de la aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, afirma ca tara ar putea reveni curand pe drumul cel bun, daca va continua sa indeplineasca recomandarile CE. "Alegerile din anumite tari ar putea constitui probleme in finalizarea acestui proces", a declarat premierul Victor Ponta

"Comisia crede ca Romania indeplineste conditiile pentru aderarea la Schengen. Totul a fost tratat ca un soi de exercitiu. Nu este un raport pe Schengen, ci doar cateva dintre obiectivele pe care Romania trebuie sa le indeplineasca", a declarat Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Un alt purtator de cuvant al CE Michele Cercone a spus ca nu poate da o data privind decizia Consiliului pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. Si Michele Cercone a respins orice legatura intre MCV si Schengen. Olanda si Germania au anuntat insa ca asteapta raportul MCV pentru a lua o decizie pe Schengen.

Comisia Europeana afirma ca desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept, purtatorul de cuvant Mark Gray precizand ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE.

Romania este pregatita pentru Schengen, dar alegerile din anumite tari ar putea constitui probleme in finalizarea acestui proces, a declarat premierul Victor Ponta. "Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a spus si astazi ceea ce am spus si noi tot timpul: ca Romania este pregatita pentru intarea in Schengen. Probabil, insa, ca situatia politica, alegerile din anumite tari, vor constitui probleme in primirea noastra in Schengen", a spus Ponta, in sedinta de guvern, precizand ca ii va transmite si presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, la intalnirea pe care o va avea, luni, cu acesta, la Bruxelles, ca Romania este pregatita pentru Schengen. El a amintit ca in Marea Britanie exista dispute privind deschiderea pietei muncii si a cerut ministrilor romani de Externe si Munca sa se implice in acest caz.

Premierul a adaugat ca pentru Schengen conteaza si "lobby-ul personal" si a apreciat ca si presedintele Traian Basescu isi va folosi relatia sa foarte buna cu Germania. Romania indeplineste conditiile specifice pentru intratea in Schengen, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, dupa prezentarea principalelor puncte din raportul MCV. Un alt purtator de cuvant al CE a declarat ca este imposibil de prevazut, in momentul de fata, o data privind aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei

Sursa: realitatea.net

     
Tag-uri: CE, Romania, Schengen
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii