A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832490.4922.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CODUL MUNCII se schimba de astazi: Ce se intampla cu CONCEDIILE romanilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-01-2015, ora 08:31

CODUL MUNCII se schimba de astazi: Ce se intampla cu CONCEDIILE romanilor

Articol de Cristian Amariei
Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si va intra in vigoare duminica.

Actul normativ prevede ca la stabilirea duratei concediului de odihna, perioadele deincapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfasurata.

Cu alte cuvinte, perioadele respective nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.

Referitor la concediul de odihna, Codul muncii dispune in prezent ca acesta "se acordaproportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic". Sintagma respectiva va fi eliminata odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 12/2015, astfel ca dispozitia va arata asa: "durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile".

Daca incapacitatea temporara de munca, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe si salariatul isi va lua zilele neefectuate dupa iesirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului. Daca acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihna vor fi reprogramate.

Totodata, noul act normativ introduce si precizarea conform careia salariatul va avea dreptul la concediu de odihna chiar si in situatia in care concediul medical se va intinde pe durata unui intreg an calendaristic. In acest caz, angajatorul va fi obligat sa acorde concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in concediu medical.

Referitor la salariatii care, din motive justificate, nu-si vor putea lua integral sau partial concediul de odihna la care aveau dreptul intr-un an, angajatorii vor fi obligati sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

In alta ordine de idei, potrivit prevederilor Legii nr. 12/2015, se va mai stabili ca absentele nemotivate de la munca si concediile fara plata vor fi scazute din vechimea in munca. Exceptie vor face concediile fara plata pentru formare profesionala.

Sursa: rtv.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii