A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734598469.077.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CNAS refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
01-11-2012, ora 15:51

CNAS refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice

Articol de Diana Dumitriu

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) refuza accesul pacientilor romani la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directa in Contractul-cadru. Accesul pacientilor la serviciile psihologice este practic imposibil de realizat. Aproximativ 40% din populatia Romaniei, aflata in mediul rural, nu a beneficiat niciodata de o evaluare psihologica clinica si nu cunoaste ce este un psiholog.

CNAS doreste ca in Contractul-cadru 2013-2014 sa se prevada doar decontarea serviciilor medicale, refuzand sa le recunoasca pe cele conexe, motivatia fiind ca acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.In prezent, pacientii romani pot accesa servicii de psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si logopedie (psihopedagogie speciala) doar daca platesc. In prezent, CNAS nu deconteaza in realitate astfel de servicii si nu incheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS considera intr-un mod aberant ca beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate si nu pacientii.

Solicitam Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa recunoasca si sa introduca in Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversam o perioada de criza economica in care depresia si alte afectiuni psihogene au devenit o problema de sanatate publica. In aceste conditii, este extrem de necesar ca pacientii sa aiba acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program national de asistenta psihologica a populatiei”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.

Situatia asistentei psihologice este la fel de rea si in spitale. In prezent, la nivelul intregii tari exista un deficit de aproximativ 600 de posturi de psiholog in spitale. Posturile respective sunt prevazute in organigrama, insa managerii nu le scot la concurs, motivul fiind lipsa fondurilor. In prezent, in sistemul de sanatate sunt angajati aproximativ 800 de psihologi.

Actualul proiect al Contractului – cadru reglementeaza, potrivit art. 3, doar serviciile medicale. Daca, pana acum, in proiectului Contractului-cadru era stipulat faptul ca asistenta medicala ambulatorie de specialitate se asigura de catre medicii de specialitate, medicii dentişti, impreuna cu alt personal de specialitate medico-sanitar şi alte categorii de personal, precum şi personalul atestat, Colegiul Psihologilor din Romania solicita reglementarea conditiei atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societati civile profesionale de psihologie, certificate de catre Colegiul Psihologilor din Romania in Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania, in specialitatile psihologie clinica, psihoterapie, consiliere psihologica si psihopedagogie speciala (logopedie).

Colegiul Psihologilor din Romania solicita si introducerea unor modificari in proiectul Contractului-cadru in care sa se precizeze in mod expres obligativitatea consultarii reprezentantilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cat şi reglementarea serviciilor conexe actului medical.

O alta problema cu care se confrunta psihologii este faptul ca atestatele de libera practica emise in baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute in spitale din cauza unor neconcordante intre lege si ordinele emise ulterior de Ministrul Sanatatii. In aceasta situatie se afla multi dintre psihologi, CPR reclamand in nenumarate randuri din anul 2006 pana in prezent aceasta situatie de fapt.

In prezent, in Romania sunt aproximativ 14.000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3.000 de psihologi isi exercita profesia in mod independent.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana din patru sufera de depresie la nivel mondial. In 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al II-lea, dupa bolile cardiovasculare, OMS recomandand ca terapie de prima linie psihoterapia. In aceste conditii, in majoritatea statelor civilizate psihologii clinicieni si psihologii specializati in psihoterapie sunt din ce in ce mai solicitati, activitatea lor profesionala fiind utila societatii. Studiile de specialitate indica tendinte de creştere a frecventei tulburarilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenta domestica, a consumului de droguri şi alcool.

In 2011, potrivit datelor Institutului National de Medicina Legala, au fost inregistrate 2784 sinucideri in intreaga tara, avand o medie de aproape 8 sinucideri pe zi. In ultimii doisprezece ani, de la demararea reformei din sistemul sanitar, psihologilor clinicieni le-a fost confiscat dreptul de a incheia contracte directe cu casele de asigurari de sanatate, fiindu-le acordata doar alternativa contractarii indirecte, prin intermediul medicilor, fapt care a dus la incalcarea independentei profesionale a psihologilor. In ultimii doisprezece ani, reglementarile din sistemul sanitar au fost din ce in ce mai restrictive pentru psihologi, fapt care a generat o situatie ale carei consecinte sint greu de calculat pentru sanatatea psihica a romanilor. De aceea, CPR solicita reglementarea dreptului psihologilor clinicieni de a incheia contracte directe cu casele de asigurari de sanatate şi de a fi decontate serviciile de psihologie clinica prin sistemul de asigurari de sanatate, in interesul pacientilor din Romania.

Foto: cotidianul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii