ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-10-2014, ora 11:15

CE se opune obligativitatii vizelor pentru cetatenii americani si canadieni, in pofida plangerilor Romaniei si ale altor state

Articol de Madalina Irimia
Comisia Europeana s-a pronuntat impotriva instituirii regimului obligativitatii vizelor pentru cetatenii din SUA, Canada, Australia si Japonia, desi aceste tari continua sa solicite vize cetatenilor mai multor state membre ale UE, printre care si Romania, transmite agentia EFE citand un comunicat emis vineri de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Executivul comunitar isi motiveaza aceasta pozitie prin faptul ca s-ar fi intregistrat progrese in negocierile cu respectivele state din afara UE pentru a se ajunge la o situatie de reciprocitate deplina in ce priveste regimul de vize. 'Toate aceste tari si-au aratat angajamentul pozitiv si au confirmat ca impartasesc obiectivul de a ajunge la o reciprocitate completa a regimului de vize', se arata in textul citat de EFE.

Comisarul Cecilia Malmstrom mai mentioneaza ca statele membre ale UE si Comisia s-au reunit cu aceste tari terte pentru a discuta problema vizelor si se declara increzatoare ca aceasta 'noua abordare' va permite obtinerea unei reciprocitati efective cu privire la regimul vizelor pentru sederile de scurta durata.

De asemenea, executivul comunitar a finalizat un raport ce reprezinta prima evaluare intocmita de Comisie in chestiunea vizelor, dupa ce anul trecut in luna decembrie au intrat in vigoare modificarile Regulamentului Uniunii Europene privind vizele.

Noile norme au instituit o clauza de reciprocitate ce permite UE sa introduca vize pentru statele terte care inca mentin obligativitatea vizelor pentru cetatenii unor tari membre ale blocului comunitar, cum se intampla in cazul romanilor care au nevoie de viza pentru SUA si Canada. Obiectivul acestei masuri a fost de a exercita presiuni asupra acestor state sa elimine obligativitatea vizelor pentru toti cetatenii comunitari, indiferent din ce tara provin.

La fel cum a sugerat si Cecilia Malmstrom, in acest raport al Comisiei se mentioneaza ca 'nu este momentul oportun' sa se puna in aplicare prevederile regulamentului mentionat.

In document se mai arata ca executivul comunitar a primit la inceputul anului plangeri din partea Romaniei, Bulgariei, Poloniei, Ciprului si Croatiei cu privire la mentinerea obligativitatii vizelor pentru cetatenii lor care calatoresc in state precum SUA, Canada, Japonia sau Australia.

De atunci, continua raportul, s-au desfasurat reuniuni cu statele afectate care au cerut clarificarea criteriilor pe care le aplica statele terte in acordarea vizelor. Aceste contacte continua si se vor intocmi evaluari dupa fiecare sase luni, se precizeaza in text.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii