A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737441279.6294.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CE avertizeaza Romania cu privire la progresele limitate in restructurarea companiilor de stat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
04-05-2013, ora 17:04

CE avertizeaza Romania cu privire la progresele limitate in restructurarea companiilor de stat

Articol de Cristian Amariei

Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate in restructurarea companiilor de stat si noi corectii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, aflat sub 3% si pe un trend descrescator, avertizeaza Comisia Europeana (CE), potrivit Mediafax.

Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate in restructurarea companiilor de stat si noi corectii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, aflat sub 3% si pe un trend descrescator, avertizeaza Comisia Europeana (CE).

Tendinta clara de mentinere a deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB este una dintre conditiile Comisiei pentru a recomanda Ecofin scoaterea Romaniei din procedura de deficit excesiv.

Executivul comunitar se asteapta ca deficitul bugetar sa ramana sub 3% in perioada prognozata, 2013-2014, dupa ce Romania a reusit sa ajunga la 2,9% anul trecut, insa riscurile persista.

"Principalele riscuri pentru buget in perioada prognozata sunt: noi posibile corectii financiare legate de absorbtia fondurilor europene sau de finnatarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare; reluarea acumularii de arierate in a doua jumatate a anului 2013 si posibil in 2014, mai ales la nivel local; precum si progrese limitate in restructurarea companiilor de stat, care ar putea pune presiune pe buget", se arata prognoza economica de primavara a executivului comunitar.

Impactul bugetar al corectiilor financiare pe fonduri europene decise la sfarsitul anului trecut a fost compensat de veniturile din vanzarea de licente de telecomunicatii.

CE anticipeaza un deficit bugetar de 2,6%, calculat conform standardelor ESA95, pentru anul in curs si de 2,4% pentru anul urmator. Precedentul raport privind perspectivele economice la nivelul UE, publicat la inceputul anului, lua in calcul un deficit bugetar de 2,4% pentru acest an si de 2,2% pentru anul urmator.

"In urma alegerilor de la sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat bugetul in februarie 2013, tintind un deficit de 2,4%. Totusi, castigurile din prioritizarea proiectelor de investitii si impactul pachetului de masuri privind veniturile sunt estimate, in prezent, sa fie mai limitate decat a fost luat in calcul anterior", se arata in raportul Comisiei.

Deficitul bugetar pentru anul urmator, sustinut de accelerarea dezvoltarii economice si presupunand mentinerea actualelor politici, este prognozat la 2,4%, in timp ce datoria publica urmeaza sa se stabilizeze sub 39% din PIB in perioada 2013-2014.

Ministerul Finantelor Publice a informat la inceputul anului ca Ecofin ar putea adopta in mai-iunie decizia finala de abrogare a deficitului excesiv, dupa confirmarea datelor privind executia bugetara si in functie de o analiza privind posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB.

Dupa indeplinirea acestor conditii de catre Romania, CE ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv, cu o decizie finala in lunile mai - iunie.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern.

Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, usor peste tinta stabilita cu Fondul Monetar International.

Foto: nasul.tv

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii