A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736144428.4923.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CE: In Europa, scoala nu are nicio legatura cu piata muncii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2012, ora 13:00

CE: In Europa, scoala nu are nicio legatura cu piata muncii

Articol de Cristian Amariei

In randul tinerilor, rata somajului este de aproape 23% in intreaga Uniune Europeana, desi exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante care nu pot fi ocupate. Europa are nevoie de o reorganizare radicala a modului in care sistemele de invatamant si formare contribuie la dezvoltarea competentelor necesare pe piata muncii, cred comisarii europeni.

In prezent, 73 de milioane de europeni, adica aproximativ 25% dintre adulti, au un nivel scazut de educatie. Aproape 20% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeti, iar in cinci tari, peste 25% dintre acestia au un nivel scazut al competentelor de citire (Bulgaria - 41%, Romania - 40%, Malta - 36%, Austria - 27,5% si Luxemburg - 26%).

Prognozele indica faptul ca, in 2020, peste o treime dintre locurile de munca din UE vor putea fi ocupate numai de absolventi de invatamant tertiar si ca numai 18% dintre locurile de munca vor fi disponibile pentru persoane cu un nivel redus de calificare.

Avand in vedere aceasta situatie, Comisia Europeana a lansat o strategie denumita „Reorganizarea invatamantului”, destinata sa incurajeze statele membre sa ia masuri imediate pentru a asigura formarea, in randul tinerilor, a competentelor si aptitudinilor necesare pe piata muncii si pentru a-si atinge obiectivele in materie de crestere si de creare de locuri de munca.

"Reorganizarea invatamantului nu este doar o chestiune de bani: desi este adevarat ca trebuie sa investim mai mult in educatie si formare, este limpede ca sistemele de invatamant trebuie sa fie modernizate si dotate cu un mod de functionare mai flexibil pentru a raspunde necesitatilor reale ale societatii contemporane. Europa va reveni la o crestere sustinuta numai prin formarea de profesionisti inalt calificati si adaptabili care sa poata contribui la inovare si antreprenoriat. Realizarea de investitii eficiente si bine orientate este esentiala in acest sens, insa nu ne vom atinge obiectivele reducand bugetele pentru educatie", a declarat comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Pentru a se asigura o mai mare compatibilitate a invatamantului cu necesitatile elevilor si ale pietei muncii, metodele de evaluare trebuie adaptate si modernizate. Ar trebui intensificata utilizarea TIC si a resurselor educationale deschise in toate contextele educationale. Profesorii trebuie sa-si actualizeze propriile competente prin formare periodica. De asemenea, strategia face apel la statele membre sa consolideze legaturile dintre scoala si angajatori, sa apropie intreprinderile de sala de clasa si sa le permita tinerilor sa descopere universul muncii prin intensificarea activitatilor de invatare intr-un mediu profesional. Ministri educatiei din UE sunt incurajati, de asemenea, sa-si intensifice cooperarea in acest domeniu la nivel national si european.

Printre alte masuri propuse se numara un nou criteriu de referinta pentru invatarea limbilor straine, orientarile privind evaluarea si dezvoltarea educatiei antreprenoriale, precum si o analiza a impactului la nivelul UE privind utilizarea TIC si a resurselor educationale deschise in invatamant, pentru a deschide calea unei noi initiative, care va fi lansata in 2013, privind "Deschiderea invatamantului", al carei scop este de a valorifica la maximum potentialul TIC pentru educatie.

Sursa: capital.ro

Foto: incont.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii