ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-11-2016, ora 08:09

CCR a decis: Ce bugetari primesc mai multi bani la salariu

Articol de Cristian Amariei
Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a admis, miercuri, o obiectie de neconstitutionalitate privind unele dispozitii referitoare la salarizare din legea de modificare a Statutului Functionarului Public, stabilind ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat personalului Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), dar fara a fi inclus in salariul de baza.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca sintagma 'care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza' din cuprinsul art.I pct.2 (referitor la art.21 alin.(22) teza finala) din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat al CCR transmis Agerpres.

Conform aceleiasi surse, judecatorii au stabilit ca textul integral care face obiectul controlului de constitutionalitate prevede ca "pentru compensarea activitatii specifice, personalul ANFP beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza".

Plenul CCR a constatat ca textul incalca art.16 alin.(1) din Constitutie, in sensul ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica acordat personalului ANFP si aplicat la salariul de baza lunar devine parte integranta a acestuia, ceea ce releva un privilegiu in privinta modalitatii de determinare, in final, a salariului de baza. Curtea a retinut ca, prin adoptarea unei asemenea reglementari, se ajunge la situatia in care alte sporuri ar putea sa fie calculate avand drept baza si sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, ceea ce echivaleaza cu legiferarea unui "spor la spor".

"O atare solutie legislativa nu poate fi acceptata din perspectiva reglementarii de drept comun aplicabila tuturor persoanelor angajate intr-un raport de munca, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit caruia 'salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri'. Asadar, in acceptiunea deciziei Curtii, sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat personalului ANFP, dar fara ca sporul astfel stabilit sa constituie baza de calcul pentru determinarea salariului de baza", se mai mentioneaza in comunicatul CCR.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: salarii, ccr, lege
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii