A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832591.6192.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

CARDUL DE SANATATE: De cand e obligatoriu si cum il activezi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-10-2014, ora 15:03

CARDUL DE SANATATE: De cand e obligatoriu si cum il activezi

Articol de Cristian Amariei
Cei asigurati in sistemul public de sanatate au inceput deja, de cateva luni, sa primeasca acasa cardul national de sanatate, iar o buna parte dintre ei s-au grabit sa mearga la medicul de familie pentru validare. Pe de alta parte, in lipsa cititoarelor, medicii de familie nu l-au putut activa. Iata ce trebuie sa stim despre acest card si de cand devine el obligatoriu.

1. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015

Pe masura prezentarii la consultatii, pacientii posesori de card trebuie sa il aiba obligatoriu la ei, ocazie cu care va fi activat.

De asemenea, pacientii vor trebui sa-si stie codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

Din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meseria noastra, nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie”, au precizat reprezentantii Societatii Nationala de Medicina Familiei si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.

2.Cardul de asigurat are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din intregul sistem medical care are contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii etc.

De la 1 ianurie 2015, de fiecare data cand vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, pacientii le vor primi doar in baza cardulului, atat la medicul de familie cat si la orice alt cabinet, spital sau farmacie.

3. Copiii nu au card, iar medicii vor folosi cardul parintilor

inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara, sau daca parintii sunt neasigurati, ori in situatia in care copiii sunt institutionalizati.

4. Gravidele care nu platesc contributiile de sanatate vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii

Desi o buna parte dintre asigurati au primit deja cardul de sanatate, implementarea sistemului lasa nereglementate o serie de situatii, dupa cum avertizeaza medicii de familie.

Printre acestea se numara faptul ca nu se stie cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, care nu au card.

De asemenea, nu este reglementata nici situatia in care pacientul isi pierde cardul si prezinta in schimb doar o adeverinta. si asta pentru ca, din pinct de vedere tehnic, adeverinta nu poate tine loc de card.

Sursa: romaniatv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii