ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-05-2016, ora 10:24

Bronzul poate fi sanatos sau expunerea la soare este INTOTDEAUNA periculoasa pentru piele?

Articol de Cristian Amariei
Vara se apropie cu pasi repezi si multe dintre noi abia asteptam sa stam la soare si sa obtinem un bronz perfect. Dar chiar daca reusesti sa obtii un bronz stralucitor, pielea ta este in siguranta? Sau expunerea la soare este intotdeauna daunatoare?

Dermatologul Ross Perry dezvaluie ce implicatii are bronzul pentru sanatatea noastra si cum putem evita arsurile!

Poate fi bronzul sanatos pentru piele?

Soarele poate deveni inamicul numarul 1 al frumusetii si al sanatatii pielii, atunci cand expunerea este excesiva si fara fotoprotectia corespunzatoare. Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB, UVC. Razele de tip UVC sunt oprite de atmosfera, iar razele UVA si UVB te afecteaza chiar si atunci cand cerul este innorat.

Razele UVA, 98% din cantitatea de raze UV, sunt vinovate de imbatranirea prematura a pielii si de aparitia cancerului cutanat, iar razele UVB, ce totalizeaza 2% din cantitatea de UV, incalzesc pielea, provoaca arsurile si determina aparitia bronzului si a petelor pigmentare.

Dermatologul Ross Perry explica: “O arsura apare in momentul in care pielea este afectata de soarele care provoaca roseata, inflamatie si chiar durere. Bronzul nu este altceva decat reactia de aparare a pielii contra ultravioletelor. Bronzul nu este nesanatos sau periculos daca este progresiv. Totul depinde de fototipul pielii. Cei care mai deschide trebuie sa se expuna la soare perioade scurte de timp. Cel mai rau lucru pe care il poti dace este sa te arzi sperand ca arsura se va transforma in bronz.”

Unele tipuri de piele, de exemplu cele inchise la culoare, au o toleranta ridicata la expunerea solara, pe cand altele, mai deschise, nu se pot expune pe o perioada indelungata. Cu cat fototipul este mai mic (in special fototipurile I si II), factorul SPF trebuie sa fie cat mai ridicat. Un SPF 50 permite expunerea la soare de 50 de ori mai mult decat fara fotoprotectie.

Daca ai suferit arsuri, dar pielea se bronzeaza mai este afectata?

Dermatologii atrag atentia ca pielea este in continuare afectata de arsura, chiar daca s-a vindecat si se transforma in bronz. Mai mult, bronzul nu va fi unul de durata. Este important sa retii ca dorinta de a te bronza nu ar trebuie sa iti puna in pericol sanatatea pielii.

Melanina are nevoie de timp pentru a se acumula in celule, migrand apoi spre exteriorul lor pentru a forma scutul de protectie, de aceea o expunere brusca si prelungita la soare nu poate avea decat efecte negative, iar arsurile sunt cele mai comune.

In cazul acestora, efectul de cojire este normal si este parte din procesul de vindecare a pielii degradate. in schimb, o bronzare progresiva ofera pigmentului protector timp suficient sa se activeze.

Cele mai bune modalitati de a trata arsurile

- Daca pielea ta se decojeste sau ai suferit arsuri incearca sa aplici comprese reci imediat ce observi aceste probleme.

- Un gel pe baza de aloe poate fi de ajutor datorita propietatilor hidratante.

- Evita expunerea la soare pana se vindeca pielea

- Daca pielea se cojeste rezista tentatiei de a te exfolia. Pielea trebuie sa se regenereze in ritmul ei

Arsurile cresc riscul cancerului de piele?

Arsurile sunt un motiv de ingrijorare mai ales in cazul copiilor. Un bronz nesanatos poate chiar dubla riscurile de a dezvolta cancer de piele mai tarziu in viata. Situatia nu este la fel de grava in cazul adultilor. Cu toate acestea, daca suferi de-a lungul mai multor ani, riscul de dezvolta cancer de piele creste”, explica dermatologul Ross Perry.

Trucuri pentru a evita efectele negative ale soarelui

Expunerea la soare trebuie s[ fie limitata si chiar evitata in intervalul 11:00 - 16:00, atunci cand cantitatea si intensitatea razelor UVA si UVB este maxima. in schimb, bucura-te de protetia umbrei naturale: copacii pot reduce puterea razelor cu aproximativ 60%. Din pacate nu exista protectie solara totala. Evitarea supraexpunerii ramane regula esentiala pentru o piele sanatoasa.

Exista si substante capabile sa anihileze radicalii liberi si actiunea lor nociva si cresc toleranta pielii la soare:

- provitamina A,
- vitaminele C si E
- zincul
- seleniul
- carotenoizii (pigmenti naturali prezenti in fructe asi legume)

Nu uita de apa: o piele hidratata este mai protejata contra arsurilor solare.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: bronz, sanatate, piele
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii