A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662362.9498.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Broccoli ar putea oferi protectie si impotriva cancerului de ficat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-03-2016, ora 09:30

Broccoli ar putea oferi protectie si impotriva cancerului de ficat

Articol de Madalina Irimia
Cercetatorii de la Universitatea din Illinois au aratat ca un consum saptamanal de broccoli poate contracara acumularea de grasimi la nivelul ficatului, ceea ce creste riscul de aparitie a cancerului. Persoanele care consuma broccoli de 3-5 ori pe saptamana au prezentat un risc redus de cancer hepatic. Studiile de pana acum au aratat ca broccoli protejeaza impotriva cancerului de san, de prostata sau de colon.

Studiul a fost coordonat de Elizabeth Jeffery, profesor de nutritie de de la Universitatea din Illinois, si a fost publicat in Journal of Nutrition. Cercetatorii au sublliniat ca au analizat cobai care nu erau predispusi genetic la obezitate, ci aceia care au ajuns astfel din cauza dietei. Acestia si-au motivat decizia astfel: majoritatea oamenilor nu sunt predispusi genetic la obezitate, dieta occidentala fiind principala cauza. Dieta americanilor este plina de grasimi saturate si de zahar, fiecare fiind convertite de ficat in grasime corporala.

„Exista doua moduri prin care poti avea un ficat gras: o dieta bogata in grasimi si zahar si consumul exagerat de alcoo. In primul caz, il numim ficat gras din cauza nonalcoolica si afectiunea devine pe zi ce trece tot mai raspandita in randul americanilor.l”, atrage atentia Elizabeth Jeffrey.

Cercetatorii au expus patru grupuri de cobai la o dieta controlata cu sau fara broccoli sau o dieta occidentala bogata in grasimi si zaharoza fara broccoli.

Cercetatorii au reportat ca grupul de cobai care a urmat o dieta occidentala aveau mai multi noduli cancerosi in ficat, dar in momentul in care a fost introdus broccoli in dieta lor, numarul nodulilor a scazut. Marimea nodulilor insa nu a fost sensibila la substanta activa din broccoli. Mai mult, cercetatorii au raportat ca acest tip de dieta creste acumularea de grasimi in ficat, dar in momentul in care a fost adaugat broccoli in dieta, ficatul si-a crescut productia de lipide. Jeffrey a atrage atentia ca introducerea legumei in dieta cobailor nu a condus la pierderea in greutate, dar sanatatea ficatului lor s-a imbunatatit.

In cercetarile de pana acum s-a aratat ca sulforafanul – substanta activa anticancer continuta in broccoli – este prezenta in cantitate mare in leguma tocata sau fiarta putin la aburi. Studiile au mai sugerat ca broccoli, impreuna cu conopida si varza de Bruxelles au capacitatea de a opri acumularea de grasime in ficat. Sunt doua feluri in care putem avea un ficat gras: fie printr-o dieta bogata in grasimi si zahar, fie prin consumul mare de alcool. in primul caz, il numim ficat gras din cauza nonalcoolica si afectiunea devine pe zi ce trece tot mai raspandita in randul americanilor, a avertizat profesoara.

Studiile de pana acum au aratat ca un consum de trei pana la cinci ori pe saptamana de broccoli reduce riscul de a face alte tipuri de cancere.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii