STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
02-03-2015, ora 08:41
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Bors pentru sanatate si energie!
Articol de Cristian Amariei Ingredientul de baza al borsului sunt binecunoscutele tarate de grau. Ei bine, taratele de grau fermentate in apa dau nastere acelui lichid galbui, cu gust acru si efecte terapeutice deosebite: borsul.
Borsul este lichidul tulbure, albicios, cu gust acru si intepator cu care acrim ciorbele noastre, romanesti. Putini stiu insa ca acest lichid are efecte terapeutice deosebite, cu conditia sa fie preparat in mod traditional.
Borsul reprezinta un produs natural, care are la baza procesul de fermentatie a taratei. Acest tonic natural contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C. Fiind un produs natural, este foarte bogat in enzime. Ingredientul de baza al borsului sunt taaratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.
Putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept magica.
In Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie “spalate toate relele”.
In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este cel facut de oamenii iuti si harnici.
In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii “lenesi la mancare si la munca”.
In fine, faima cea mai mare si-a castigat-o borsul prin aceea ca are capacitatea, inca neexplicata de stiinta, ca trezeste omul din betie. Mai mult, el inlatura mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal in aceasta directie.
Fie si numai din cele spuse pana acum si deja ne dam seama ca merita sa avem la indemana oricand acest “remediu”, cu precadere in perioadele de sarbatori si chiar si dupa aceea.
Cum se face borsul de casa
Un ingredient important al acestei retete sunt hustele (drojdia de bors). O varianta ar fi sa cumperi de la taranii din piata o sticla sau doua de huste sau ti le poti prepara chiar tu, in casa. Astfel, cu doua zile inainte de a face borsul, amesteca intr-un recipient 300 grame de tarate si 300 grame de malai, toarna un pic de apa rece, astfel incat compozitia sa fie doar un pic umeda, nu moale. Amesteca (de fiecare data cand amestecam se foloseste o lingura de lemn), acopera si lasa la caldura doua zile.
Apoi, intr-o galeata sau oala de aproximativ 10 litri se pun 600 grame de tarate de grau si 600 grame de malai, se amesteca cu un pic de apa rece, astfel incat sa fie umede, dupa care se adauga si sticla de huste. Se amesteca din nou, iar in compozitie se pune si o crenguta de leustean.
Se pune pe foc o oala cu apa, aproximativ 10 litri, iar cand da in clocot se ia de pe foc. Se lasa cateva secunde, dupa care se toarna peste compozitia din galeata pana se umple recipientul. Se amesteca compozitia foarte bine, se pune un capac peste, se baga recipientul intr-un sac sau sacosa din nailon, se strange bine, se acopera cu o patura si se lasa la caldura, eventual langa un calorifer.
Se lasa asa 24 de ore, timp in care se mai amesteca o singura data, dupa care se acopera din nou. Dupa cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune la sticle, iar vasul se mai umple o data, de aceasta data cu apa calduta, nu fiarta. Acest procedeu se poate repeta de doua ori.
Dupa aceea, compozitia ramasa in galeata (hustele) se pun in 1-2 sticle si se lasa la frigider pentru data urmatoare in care vom dori sa preparam din nou bors.
Dieta cu bors
Borsul este o solutie excelenta pentru a pierde cateva kilograme, dar si pentru a detoxifia organismul dupa sezonul rece. Ingredientele folosite la prepararea borsului contin vitamine, minerale, acizi si fermenti care stimuleaza digestia, favorizand eliminarea toxinelor din organism si scazand greutatea corporala, redandu-i organismului energia de care are nevoie la inceput de primavara.
Mai mult decat atat, borsul de casa este foarte sarac in calorii, dar are o cantitate generoasa de calciu, ceea ce inseamna ca poti slabi rapid si fara prea mare efort. Din taratele de grau, borsul absoarbe fibre, proteine, magneziu, potasiu si proteine, care iti curata organismul de substantele nocive si in acelasi timp te ajuta sa pierzi cativa centimetri in talie.
Drojdia care contribuie la fermentarea taratelor este si ea benefica pentru silueta ta, deoarece contine enzime care descompun rapid mancarea consumata si iti detoxifica organismul de grasimile rele.
De asemenea, iti recomandam sa nu tii o dieta cu bors din comert, deoarece este "imbunatatit" cu aditivi alimentari care iti saboteaza sanatatea.
Afectiuni tratate cu bors
Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita - doua cani de bors baute zilnic ajuta la vindecarea acestor boli si mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.
Adjuvant in tuberculoza - se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.
Alcoolism - pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.
Indigestie, voma - se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar - un pahar de bors.
Oboseala cronica - se bea un sfert - o jumatate de litru de bors dintr-o data pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.
Regleaza glicemia, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
Borsul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu il tolereze. De asemenea, consumul de bors nu este recomandat in cazul dispepsiei acide.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email