A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816858.1512.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Boli de piele care se agraveaza vara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-07-2015, ora 09:26

Boli de piele care se agraveaza vara

Articol de Madalina Irimia
Sezonul estival vine la pachet nu numai cu vacanta si distractie, ci si cu diverse afectiuni digestive si cutanate care ne pot da peste cap voia buna.
Ce sunt dermatozele agravate/declansate de soare?

Dermatozele fotoagravate sunt acele boli de piele care se agraveaza sau care recidiveaza/ devin clinic aparente dupa expunere la soare, desi ele nu sunt determinate direct de lumina soarelui.

In cazul recurentelor sau exacerbarilor, leziunile se dezvolta pe “locurile” bolilor de baza, uneori insa observandu-se extensie si catre alte zone, unele dintre acestea fiind acoperite in momentul expunerii.

Mai rar, fotoagravare poate sa apara in unele afectiuni care in mod obisnuit sunt ameliorate de expunere la soare, cum este cazul psoriazisului, dermatitelor, acneei.
Analize necesare pentru depistarea dermatozelor agravate de soare

Investigatii speciale care se efectueaza cand avem suspiciunea unei dermatoze fotoagravate sunt:

- anticorpii antinucleari

- anticorpii antiRo

- porfirine din sange, urina, scaun, in functie si de tabloul clinic.

Fototestarea are cel mai frecvent rezultate in limite normale, cu e
xceptia lupusului eritematos. in cazul exacerbarilor de tip eczema, testarea patch sau fotopatch ar putea identifica un factor care “ajuta” recidiva, consecutiv asocierii sale cu o baie de soare.

Boli de piele agravate de expunerea la soare

Lupusul eritematos

Lupusul eritematos este cea mai frecventa afectiune fotosensibila. Soarele poate induce dezvoltarea unor noi leziuni tipice de lupus pe zonele pe care le ”atinge” (placi rosii, uneori mai aspre, cu arii de atrofie) dar, de asemenea, expunerea la soare poate accentua problemele renale care sunt parte a tabloului clinic al unora dintre pacienti. Pe fata atrage atentia o placa rosie de forma unui fluture dispus pe nas si pe obraji, dar si fruntea sau chiar pleoapele pot fi afectate; pe corp sau pe scalp, leziunile sunt rosii cu scuama si atrofie centrala, izolate sau confluate. Eruptia se poate solda cu cicatrici daca nu este tratata prompt.

Infectiile herpetice ale buzelor

Soarele este factor declansator al recaderilor infectiilor herpetice ale buzelor sau este factor de agravare al altor exanteme, eruptii cutanate, de cauza virala, cum este cazul lichenului plan cat si al psoriazisului (noi leziuni, papule mici plate violacee, lucioase in cazul lichenului si placi rotund-ovalare, rosii, cu coaja groasa sidefie, in cazul psoriazisului – se dezvolta pe ariile de expunere intensa/arsura solara).

Comedoanele

Tot dupa o expunere agresiva, prelungita se pot “inmulti” comedoanele, papulele si pustulele celor care au acnee, de obicei la nivelul fetei sau trunchiului posterior, fapt explicat prin accentuarea tendintei de obstructie a canalului de evacuare a glandelor de grasime din cauza ingrosarii reactive a pielii, ca masura de aparare in fata “atacului” ultravioletelor.

Hipercheratoza

Acelasi fenomen sta la baza agravarii altor afectiuni cutanate in care hipercheratoza/ingrosarea foliculara au rol etiopatogenic (hipercheratoza foliculara, boala Darier etc.).

Continuarea pe csid.ro
     
Tag-uri: boli, piele, vara
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii