A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830478.1845.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Black Cube. Fost ofiter SRI, RETINUT in dosarul israelienilor care au spionat-o pe Laura Codruta Kovesi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-09-2016, ora 09:28

Black Cube. Fost ofiter SRI, RETINUT in dosarul israelienilor care au spionat-o pe Laura Codruta Kovesi

Articol de Cristian Amariei
Procurorii DIICOT au facut o noua retinere in dosarul in care sunt vizate persoanele responsabile de spionarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Anchetatorii au facut marti mai multe perchezitii si audieri, iar miercuri dimineata o persoana a fost retinuta pentru 24 de ore, potrivit stiripesurse.ro. Nu se cunoaste deocamdata identitatea persoanei retinute.

Daniel Dragomir, fost ofiter SRI retinut in dosarul Black Cube, a luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii „Tornado”, potrivit DIICOT.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat ca Daniel Dragomir a fost retinut marti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

„In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pentru realizarea unui scop infractional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat in legatura cu un suspect in cauza, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marca «BlackCube», caruia i-a impartasit strategia sa si scopul urmarit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie”, arata DIICOT.

Dragomir ar fi avut, in 1 februarie si 16 martie, intalniri in Bucuresti cu suspectul D. Z., imprejurari in care cei doi au discutat atat de contextul si necesitatea operatiunii, scopul si presupusele persoane care stau in spatele operatiunii si care sunt interesate de reusita acesteia, cat si de natura si toate conditiile concrete ale operatiunilor investigative, informative si intruzive, inclusiv cautarea si obtinerea corespondentei electronice ale tintelor, negocierea si stabilirea bugetului, plata operatiunii si comisionul de succes, precum si modalitatea de diseminare in media internationala a eventualului rezultat, pentru asigurarea cat mai prompta a obiectivului stabilit.

„In perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directa a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operatiunii «Tornado», din dispozitia suspectilor D. Z. si A. Y. si sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind in posesia unor suficiente date de stare civila si informatii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic in repetate randuri persoane apropiate sefei D.N.A., si in continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase («scenarii»), au reusit sa-i convinga pe acestia sa le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispozitia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infractionala specifica”, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii DIICOT au deschis o ancheta pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein, in dosarul privind spionarea comunicatiilor si hartuirea familiei si a unor apropiati ai procurorului-sef al DNA, Codruta Kovesi. Cei trei sunt angajati ai firmei israeliene de investigatii Black Cube.

Ron Weiner si David Geclowicz au stat in arest preventiv din 3 aprilie pana in 22 iulie, cand instanta le-a inlocuit masura preventiva cu arestul la domiciliu. Din 8 septembrie, in urma unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti, Ron Weiner este cercetat sub control judiciar. Pe numele lui Yossi Barkshtein instanta a emis, in 8 august, mandat de arestare preventiva in lipsa.

Ron Weiner este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, iar David Geclowicz este cercetat pentru complicitate la aceste infractiuni.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv, cat si in Londra, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si Ron Weiner si David Geclowicz, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, “constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”.

Anchetatorii au stabilit ca, in cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

In dosar au fost audiati la DIICOT, ca martori, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si membri ai familiei sale.

Codruta Kovesi spunea ca au fost date telefoane, insistent, catre membrii familiei sale si catre prieteni apropiati, timp de o zi si jumatate, dar ca nimeni nu a intrat in dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat ca nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Omul de afaceri Dinu Pescariu si Claudiu Florica, fostul sef al Fujitsu in Romania au fost si ei audiati, in calitate de martor, in dosarul Black Cube. Numele lui Pescariu si Florica apar si in dosarul de la DNA privind licentele Microsoft, in care sunt vizati mai multi fosti ministri.

Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfarsitul lunii iunie, ca asteapta rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube si contractul incheiat cu partea interesata de aflarea informatiilor despre viata privata a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Horodniceanu preciza ca DIICOT a intrat in legatura cu politia din Marea Britanie, care ar detine imagini filmate in legatura cu dosarul Black Cube.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii