ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-12-2012, ora 07:10

Bijuteriile din metale pretioase vor putea fi create intr-o gama larga de culori

Articol de Cristian Amariei

Multumita oamenilor de stiinta de la Universitatea Southampton, acum putem comanda materiale pretioase intr-o gama variata de culori.

Specialistii in nanotehnologie au descoperit cum unele modificari microscopice, efectuate la suprafata bijuteriilor de aur sau argint, schimba modul in care acestea reflecta lumina.

Pana acum, culoarea acestor metale se putea schimba prin alierea lor cu altele, precum cupru. Acum insa, specialistii sustin ca schimbarea culorii se poate realiza fara tratamente chimice.

Tehnica presupune gofrarea in relief a unor modele, direct pe suprafata materialului. Pentru ca procesul sa functioneze, fiecare model trebuie sa fie mai mic decat lungimea de unda a luminii vizibile.

Prin gofrarea materialelor cu modele de aproximativ 100 de nanometri (de aproximativ 400 de ori mai inguste decat grosimea unui fir de par uman), putem controla care lungime de unda este absorbita de metal si care este reflectata”, a explicat Nikolay Zheludev, coordonatorul studiului.

Procesul a fost testat pe aur, argint si aluminiu, dar specialistii sustin ca acesta poate functiona pe mult mai multe metale.

Sursa: descopera.ro

Foto: spiruharet.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii