A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727674989.2726.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Betacaroten pentru sanatate – efect antioxidant puternic
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-04-2015, ora 10:02

Betacaroten pentru sanatate – efect antioxidant puternic

Articol de Cristian Amariei
Carotenoizii reprezinta o clasa de compusi formata din peste 600 de substante, dintre care cele mai cunoscute sunt alfa si beta carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina.

Aceste substante sunt, de fapt, pigmentii care dau culoare fructelor si legumelor si nu pot fi sintetizati pe alta cale in organism decat prin dieta.

Importanta betacarotenului se datoreaza faptului ca acest compus este convertit in pro-vitamina A in organism, care ajuta, impreuna cu vitaminele E si C, la mentinerea sistemului imunitar, a vederii si a sanatatii in general.

In plus, betacarotenul este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.

Betacaroten – Beneficii pentru sanatate

Efect antioxidant

Betacarotenul, ca orice alt carotenoid, este un excelent antioxidant, care impiedica oxidarea celulelor si protejeaza organismul de radicalii liberi, care cauzeaza aparitia bolilor cronice. Numerose studii stiintifice au demonstrat ca prezenta din abundenta a antioxidantilor in regimul alimentar ne poate intari sistemul imunitar, reduce riscul de boli ale inimii si, mai ales, scade considerabil incidenta cancerului.

Protector al plamanilor

In urma unei cercetari, aparuta ulterior intr-o publicatie de specialitate, s-a constatat ca fumatorii cu niveluri crescute de betacaroten au un risc mai crescut de a face cancer pulmonar, pe cand nefumatorii aveau un risc mult mai mic. De asemenea, studii ulterioare au demonstrat ca excesul de betacaroten si riscul de cancer de plamani erau cauzate de suplimentele alimentare luate la voia intamplarii, fara a se respecta indicatiile de pe ambalaj si fara a se fi consultat in prealabil un medic specialist.

Previne bolile batranetii

Stresul oxidativ este un factor major implicat in aparitia afectiunilor degenerative (boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza, cancerul). Prin consumul de alimente bogate in betacaroten, deci in antioxidanti, astfel de afectiuni sunt prevenite , arata un studiu realizat de specialistii din cadrul Universitatii Harvard.

Ajuta la dezvoltarea copiilor

Alimentele bogate in betacaroten sunt esentiale in regimul copiilor deoarece ajuta la o crestere si o dezvoltare armonioasa si intaresc vederea.

Betacaroten – Surse naturale si contraindicatii

Majoritatea fructelor si legumelor de culoare verde-galben-portocaliu sunt surse bogate in betacaroten, insa cele mai mari concentratii se regasesc in:

Per 100 gr – varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, spanac, salata verde, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, prune, pepene galben, patrunjel, busuioc, oregano, fistic etc.

Daca vei avea o dieta bogata in astfel de alimente, cu siguranta nu va fi necesare sa iei suplimente, care nu sunt de dorit, mai ales ca pot duce la carotenodermie, o afectiune cauzata de supradoza de betacaroten ce se manifesta prin culoarea galbuie a pielii.

De asemenea, trebuie sa existe precautie in administrarea de suplimente cu betacaroten, mai ales daca se urmeaza tratamente medicamentoase cu statine, uleiuri minerale sau de mentinere a greutatii.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii