A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834929.7864.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Beneficiile miraculoase ale pepenelui rosu, fructul-vedeta al verii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-07-2015, ora 09:44

Beneficiile miraculoase ale pepenelui rosu, fructul-vedeta al verii

Articol de Cristian Amariei
Nu exista fruct mai potrivit pentru vara asta incendiara decat zemosul pepene rosu, vedeta care ne potoleste setea si ne incanta mirosul si papilele gustative cu a lui savoare proaspata si gust de un dulce inconfundabil.

Cred ca as putea cu usurinta sa devorez jumatate de pepene dintr-o suflare. Atat de racoritor si delicios este ca e mai mare pacatul sa stea nemancat...

Scriitorul Mark Twain spunea despre acest fruct ca „Este un produs de lux al acestei lumi. Cand il gusti, iti dai seama ce mananca ingerii.

Va simtiti obositi si nu prea aveti motive? Ce-ar fi sa faceti o cura de pepene de 2-3 saptamani?

Sa descoperim care sunt beneficiile pepenelui rosu pentru sanatate si frumusete!

Pepene rosu - beneficii pentru sanatate

Fiecare 100 de grame din acest fruct al ingerilor contine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

In afara de aceste beneficii nutritionale incontestabile, cercetarile realizate in ultima decada au scos la iveala numeroase efecte benefice ale consumului de pepene rosu asupra sanatatii.

Astfel, continutul extrem de scazut de grasimi si colesterol si nivelul crescut de antioxidanti (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nadejde in lupta cu radicalii liberi, protejand astfel vasele de sange si impiedicand ingrosarea peretilor arteriali.

De asemenea, pepenele rosu contine citrulina, care se gaseste indeosebi in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp.

Aceiasi antioxidanti, impreuna cu vitaminele continute de pepene joaca un rol activ in prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de san, colorectal, de prostata, de plamani sau cel de col uterin. Un studiu realizat in China in 2009 arata ca femeile care consuma frecvent pepene rosu au mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer mamar, datorita antioxidantilor si compusilor care distrug celulele canceroase.

Pepenele rosu a capatat de curand si titulatura de Viagra naturala, deoarece citrulina ajuta la relaxarea vaselor de sange, permitand astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai buna irigare a organelor, inclusiv a celor...genitale precum penisul.

Pepenele joaca un rol la fel de important si in tratamentul diferitor infectii ale organsimului, intre care se numara si inflamatiile articulatiilor. Astfel, consumul de pepene ajuta la ameliorarea durerilor provocate de osteoartita si permite o mai mare flexibilitate a membrelor.

Continutul crescut de potasiu din pepenele rosu este extrem de important in prevenirea formarii pietrelor la rinichi si dizolvarea acestora prin reducerea concentratiei de acid uric din sange, iar apa, in concentratie de peste 92% are proprietati diuretice, facand din acest fruct un ajutor in procesul de detoxifiere si slabire.

Pepene rosu - beneficii pentru frumusete

Pepenele rosu este o sursa excelenta de nutrienti si pentru piele. Exista numeroase tratamente cosmetice pe baza de pepene rosu care iti vor face pielea fina si stralucitoare, iar acest efect este datorat continutului bogat in apa al pepenelui rosu (peste 90%).

Astfel, pepenele rosu este ideal pentru hidratarea tenului uscat, exfoliaza delicat pielea si stimuleaza productia de colagen, conferind fermitate tenului.

Iata cateva idei de masti cosmetice pe baza de pepene rosu, in combinatie cu alte ingrediente, pentru o piele de invidiat:

Masca cu pepene rosu si menta pentru pori mariti - o ceasca de pepene rosu maruntit si cateva frunze de menta se dau prin blender si se mixeaza pana se obtine o pasta, care se pune in recipiente pentru cuburi de gheata. Aceasta este lasata la congelator ca sa inghete si apoi se maseaza fata cu un cub de gheata cu pepene si menta, efectul fiind extrem de racoritor iar porii vizibil micsorati.

Masca cu pepene rosu si miere pentru ten uscat - se amesteca o lingura de suc de pepene rosu cu o lingura de miere. Compozitia obtinuta se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15-20 de minute, dupa care se indeparteaza cuapa calduta. Rezultatul: hidratare in profunzime a tenului, datorita mierii de albine, care actioneaza ca agent natural de umezire.

Masca cu pepene rosu si avocado contra ridurilor fine - se amesteca o lingura de suc de pepene rosu cu o lingura de avocado maruntit, se aplica pe fata si se lasa 20 de minute, dupa care se indeparteaza cu apa calda. Pepenele rosu este bogat in vitamina C, care are efect antioxidant si protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi, conferind vitalitate, fermitate si stralucire.

Curiozitati despre pepene

Stiati ca primul pepene a fost cultivat cu peste 5.000 de ani in urma, conform registrelor din Egipt, si au fost raspanditi catre alte civilizatii abia in secolul 10?

In lume exista peste 1.200 de soiuri de pepene, dintre care 200-300 cresc doar in Statele Unite si in Mexic.

Pepenele era considerat fruct sacru si era ingropat odata cu imparatii egipteni in morminte.

In China si Japonia, se poarta ca invitatii sa vina cu pepene rosu ca dar in casa gazdei.

Pepenii au diferite forme, insa cea mai bizara de departe este cea patrata, realizata intr-un mod extrem de creativ de japonezi. Acestia cred ca forma patrata este mai ergonomica si ajuta la economisirea spatiului din frigider.

Pepenele este cultivat in peste 96 de tari din lume.

Cel mai mare pepene rosu din lume a fost descoperit in 2005 in Indiana, Statele Unite, si cantarea nu mai putin de 122,5 kilograme.

Retete cu pepene rosu

Pepenele rosu poate fi savurat ca atare sau poate fi ingredient principal in numeroase retete. Gustul rau racoritor va fi insa intotdeauna potrivit pentru deserturile fabuloase de vara.

SursA: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii