A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959408.0941.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bauturile reci - delicioase, dar sanatoase?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-05-2015, ora 14:08

Bauturile reci - delicioase, dar sanatoase?

Articol de Madalina Irimia
Nu e vara fara un suc rece, aromat, perfect! Insa nu faceti din bauturile la temperaturi scazute favoritele anotimpului cald!

Chiar daca vi se pare anormal sa va delectati cu bauturi la temperatura camerei, exista suficiente argumente ca sa optati pentru aceasta varianta de consum!

Consumul frecvent al bauturilor reci este o ingrijorare a medicilor specialisti ORL. Explicatia acestora? “Lichidele reci diminueaza capacitatea de aparare a regiunii cervicale. Laringele va cobori si se va ridica mai incet in timpul deglutitiei, mecanism natural de protectie in timpul inghititului. Ce se intampla de fapt? Mecanismul favorizeaza actiunea factorului toxic la nivelul laringelui”, explica prof. dr. Viorel Zainea, sef sectie chirurgie ORL. Iar factorul toxic se gaseste atat in tigari cat si in poluantii din atmosfera. Referindu-ne doar la bauturile reci, chiar daca nu fumati, nu consumati alcool, doar acestea scad capacitatea de aparare a mucoaselor din interiorul gatului.

Merita atunci sa le consumati frecvent? Cu siguranta nu, chiar daca afara vor fi 40 de grade Celsius, chiar daca vi se pare ca o vara perfecta presupune un lichid rece si un loc perfect la mare. Consumati asadar sucuri din fructe si legume la temperatura camerei, evident nu ale celor arse sub razele soarelui.

Cum sa faci o stevie delicioasa?

Creste spontan peste tot, nu e neaparat nevoie sa ajungeti la piata ca sa faceti un suc de stevie. Se iau frunzele cu tot cu tulpina, se spala si se taie in bucati mici.

Se pun in blender pana cand extrageti sucul. Acesta se combina cu doua banane pisate cu furculita. Apoi se adauga apa si miere. Este tonicul perfect, plin de amidon si de fibre. Va tine asadar si de foame.

Capsunile cu apa dulce

Sucul de capsuni e primul suc din fructe autohtone care va delecteaza papilele gustative. Striviti capsunile cu o furculita, apoi amestecati

cu apa plata, adaugati putina miere, un praf natural de vanilie. Tocmai am descoperit un mod perfect de a va revitaminiza. Capsunile, ca de altfel toate fructele de padure, contin atat de multi antioxidanti incat merita sa abuzati de ele. in plus, va aduc doar 32 de kilocalorii la 100 de grame, multe fibre si un zahar care se absoarba lent in organismul uman. Concluzia? Sunt perfecte!

Socata aromata

Un alt suc pentru o vara fierbinte? Socata din 10 flori mari, 2 lamai, 8 grame de drojdie, 8 litri apa, miere dupa gust. Se prepara intr-un borcan de 10 litri. Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga mierea si sucul de lamaie, cojile de lamaie taiate cubulete. Se acopera cu apa si se lasa pana a doua zi la macerat. A doua zi, se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 - 3 zile intr-un loc cald. in fiecare zi, se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara.

Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, o puneti in sticla (nu in pet-uri) si o depozitati in frigider.

Piersicile si caisele fac spectacol in pahar

inlaturati samburii si taiati fructele in cuburi foarte, foarte mici. Stropiti cu zeama de lamaie. intr-un blender, mixati caise coapte cu putina vanilie si faceti piureul de fructe. Apoi se combina cu fructele taiate in cuburi mici. Adaugati apa plata. Gata sucul! Se consuma imediat.

De ce fructe pisate si nu complet distruse?

Daca fructul se preteaza, acesta se zdrobeste cu furculita si nu in blender. Este vorba despre capsuni, zmeura, caise coapte. Blenderul creste enorm indicele glicemic al fructului, asadar e de folosit cu moderatie. Pe de alta parte, sucurile de fructe si legume corect preparate sunt de fapt smoothie.

Contin pulpa si coaja fructului (asadar fibre) si se combina cu apa plata, ca sa ii mai scada concentratia dulce. Un suc perfect filtrat de portocale sau de orice alt fruct nu contine deloc fibre si nu va fi decat un zahar cu absorbtie extrem de rapida.

Cu alte cuvinte, zahar alb. Asadar nu va mintiti ca aveti in dieta un suc natural de fructe. Preparat incorect, nu inseamna decat un zahar concentrat care ingrasa, care agreseaza pancreasul si care mareste riscul atat al diabetului zaharat cat si al ficatului gras (steatoza hepatica). Recapituland, sucurile de fructe care va aduc beneficii reale contin fructe intregi, cu tot cu coaja asadar. Sunt maruntite si nu transformate in pasta. Pasta fina inseamna un indice glicemic si mai ridicat. Au adaos de apa plata.

Puteti sa puneti la un pahar cel mult o lingurita de miere pentru ca vine la pachet cu enzime vii. Dar este vorba tot despre un zahar concentrat, deci nu exagerati. Sucul perfect, intr-o vara fierbinte, se consuma imediat dupa preparare, la temperatura camerei, fara adaos de gheata.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: vara, suc, bauturi reci
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii