A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719813835.1577.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Basescu: „Romania trebuie sa deruleze in continuare o politica de reciprocitate in problematica minoritatilor”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
12-08-2015, ora 09:39

Basescu: „Romania trebuie sa deruleze in continuare o politica de reciprocitate in problematica minoritatilor”

Articol de Madalina Irimia
Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti, la Izvoru Muresului, judetul Harghita, ca Romania trebuie sa aiba in continuare o politica externa orientata spre reciprocitate in ceea ce priveste problematica minoritatilor, cu referire la situatia romanilor din jurul frontierelor tarii.

"Ce se intampla in Romania legat de minoritati, noi nu putem sa spunem decat un singur lucru: Romania trebuie sa continue sa deruleze o politica externa orientata pe reciprocitate. Drepturile pe care le au minoritatile in Romania trebuie sa-si gaseaasca un echivalent in comportamentul guvernelor din tarile din jurul Romaniei", sustine fostul sef al statului.

Basescu a adaugat ca acest lucru nu se poate intampla peste noapte, reamintind "momentul dur" din 2012, al negocierilor purtate in cadrul unei reuniuni a Consiliului Ministrilor de Externe pe tema acordulului de parteneriat al Serbiei cu UE.

"Cristi Diaconescu (fost ministru de Externe — n.r.) o sa vina maine (miercuri — n.r.) si o sa vi-l povesteasca din interior. Cred ca a iesit din Consiliul Ministrilor de Externe cel putin de zece ori sa spuna: toate statele fac presiuni sa fim de acord cu inceperea negocierilor de catre Serbia, iar noi am mentinut continuu mandatul pe care i-l dadusem si anume ca Romania nu poate fi acord pana nu se semneaza un acord cu privire la tratamentul minoritarilor romani din Serbia. Din pacate, acordul s-a semnat si Romania a ridicat obiectiunea pentru Serbia, dar Guvernul de la Belgrad nu implementeaza acel acord. si peste cativa ani va ajunge sa termine negocierile si se va trezi cu acordul in fata Belgradul", a afirmat fostul presedinte.

El a adaugat ca se indoieste ca, vreodata, "vreun guvern al Romaniei va ceda la implementarea acelui Acord care s-a semnat ca o conditie ca Romania sa-si schimbe pozitia cu privire la inceperea negocierilor de aderare de catre Serbia".

"Iata, sunt niste realitati in jurul nostru care ne obliga sa asezam politica legata de minoritatile din jurul frontierelor intre prioritatile de politica externa", a spus fostul presedinte.

Basescu a adaugat ca state vecine din jurul tarii noastre, fie ca e vorba de Ucraina, Serbia, Ungaria, "pierd in credibilitate in relatia cu Romania neacordand minoritatilor romanesti drepturi".

"Cum poti sa spui, nu sunt romani 250 de mii, 300 de mii de vlahi? si daca intrebi un demnitar sarb care e originea lor spune ca nu stie", a declarat fostul sef al statului.

Despre Bulgaria, Basescu a spus ca autoritatile de la Sofia "au problemelor lor cu minoritatea turca", dar trebuie sa tina cont si de "realitatea pe care o au acolo, circa 100-150 de mii de minoritari romani".

"Iar Ungaria cred ca a depasit niste limite in interventionismul ei politic prin declaratii publice, legat de asa-zisii oropsiti minoritari maghiari din Romania, dar nu se uita ca romanii din Harghita, Covasna si Mures nu au drepturi si resursa financiara cat au minoritarii maghiari date de la Guvernul Romaniei", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca este nevoie, in privinta romanilor din jurul frontierelor tarii, sa se treaca chiar peste "intelegerile cu diverse guverne".

"Spre exemplu, cu Ucraina avem 50 de burse acordate tinerilor ucrainieni sa studieze in Romania, 50 de burse anual. Este prea putin. Chiar daca Guvernul de la Kiev nu este de acord, la reciprocitate, sa marim numarul de burse, Romania, probabil, va trebui sa ia decizia sa acorde 1.000 de burse anual. La fel cum s-a intamplat cu Republica Moldova. in mod unilateral, an de an am marit numarul de burse, de la 500 la 1.000, de la 1.000 la 2.000, de la 2.000 la 5.000, cate sunt astazi. Acest lucru ajuta la pastrarea limbii si culturii romane pentru minoritati", a mai declarat fostul presedinte.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii