A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727562449.9855.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Barbatul care a salvat vietile a peste doua milioane de bebelusi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-02-2014, ora 15:21

Barbatul care a salvat vietile a peste doua milioane de bebelusi

Articol de Madalina Irimia

Sangele unui australian in varsta de 74 de ani ajuta nou-nascutii aflati la un pas de moarte. James Harrison este posesorul unui tip rar de sange, avand in plasma un anticorp care ajuta bebelusii sa supravietuiasca maladiei Rhesus.

Un australian in varsta de 74 de ani doneaza de 56 de ani si a salvat pana in prezent vietile a peste doua milioane de nou-nascuti. James Harrison are un anticorp in plasma care ajuta copiii bolnavi de maladia Rhesus, o forma severa de anemie, determinata de incompatibilitatea dintre sangele mamei si cel al fatului. Pana acum, barbatul a ajutat multe mame sa nasca bebelusi sanatosi, inclusiv pe fiica sa, Tracey, scrie odditycentral.com.

Harrison doneaza sange de la varsta de 18 ani.„Omul cu bratul de aur" sau „unu la doua milioane", dupa cum a fost supranumit de catre medici, face gestul salvator o data la cateva saptamani. In peste jumatate de secol, barbatul a donat de aproximativ 1.000 de ori. Insa hotararea de a deveni donator a luat-o de la 14 ani, cand a suferit o interventie chirugicala pe torace, urmata de trei luni de spitalizare, situatie in care avut nevoie de transfuzia a 13 litri de sange. „Am stat in spital timp de trei luni, iar sangele pe care l-am primit mi-a salvat viata. Asa am decis ca la 18 ani voi incepe sa donez", declara e.

Cand a inceput sa doneze, iar medicii au descoperit anticorpul din sangele sau, acesta a fost considerat atat de valoros, incat viata lui James Harrison a fost asigurata pentru 1 milion de dolari australieni. La acea vreme, mii de copii mureau in Australia de boala Rhesus, iar multi alti nou-nascuti sufereau leziuni cerebrale permanente din aceasta cauza. Sangele lui a fost administrat direct copiilor cu probleme de incompatibilitate Rh, dar a stat si la baza dezvoltarii unui vaccin numit Anti-D, capabil sa protejeze bebelusii de efectele maladiei Rhesus. Pentru descoperirea acestui vaccin, Harrison s-a oferit voluntar unei serii de teste.

De cand s-a descoperit ca sangele sau poate vindeca, acesta a fost administrat la sute de mii de femei, dar si copiilor nou-nascuti, pentru a impiedica dezvoltarea maladiei. Medicii spun ca pana in prezent barbatul a salvat 2,2 milioane de copii. „Nu m-am gandit niciodata sa ma opresc. Niciodata", afirma australianul.

Sursa: realitatea.net

     
Tag-uri: barbat, sange, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii