A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833947.5249.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Banii falsi creeaza panica printre comerciantii bacauani. Atentie la bancnota de 100 de lei!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-10-2014, ora 09:09

Banii falsi creeaza panica printre comerciantii bacauani. Atentie la bancnota de 100 de lei!

Articol de Cristian Amariei
Numarul bancnotelor false depistate in judetul Bacau a inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada. Mai multi comercianti si reprezentanti ai unor banci din municipiu au confirmat faptul ca in ultima vreme s-au confruntat cu foarte multe astfel de cazuri.

Intrebuintarea bancnotelor false este in crestere in judetul Bacau. Dovada stau masurile de precautie pe care comerciantii si bancile din Bacau au inceput sa le ia in ultima vreme. Vanzatoarea unui supermarket de pe strada Alexandru cel Bun din Bacau ne-a declarat ca in ultimele luni s-au incasat foarte multe bancnote false, ceea ce a determinat conducerea magazinului sa ia masuri preventive. “Am inceput sa verificam bancnotele. in special cele de 100 de lei, pentru ca in majoritatea cazurilor era vorba despre astfel de bancnote. Unii clienti se uita mai urat, dar nu avem ce face”, ne-a declarat vanzatoarea.

Bancile sunt in alerta

Bancile sunt si ele vizate de activitatea falsificatorilor de bani, chiar daca masurile de securitate sunt mai stricte si este mai riscant. Casierita unei banci din centrul municipiului ne-a confirmat situatia. “Au fost mai multe cazuri in ultimele luni, iar acum avem grija sporita atunci cand verificam banii. Au venit si politistii la noi la sediu si ne-au aratat in detaliu cum sa procedam si cum sa depistam mai usor banii falsi”, ne-a declarat aceasta.

Reprezentantii IPJ Bacau s-au ferit sa dea declaratii, sustinand ca problematica este una complexa, iar un punct de vedere complet ne va fi pus la dispozitie in zilele urmatoare. Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvant al IPJ Bacau, le-a transmis insa bacauanilor ca e bine sa verifice bancnotele mai mari si valuta, pentru a evita situatiile neplacute si daca au suspiciuni, sa sesizeze Politia imediat.

Bancnota de 100 de lei, preferata falsificatorilor

Bancnota de 100 de lei pare sa fie preferata celor care falsifica bani. in primul rand, nu atrage atentia asa usor ca una de 200 sau 500 de lei, avand o valoare mai mica. in al doilea rand, este vorba de tactica falsificatorilor. Acestia opereaza in special la chioscuri de ziare sau magazine non-stop, unde cumpara produse de 5-6 lei, si, profitand de aglomeratie sau de oboseala vanzatorilor la ceasuri tarzii, platesc cu bancnote de 100, false.

Indicii pentru depistarea falsurilor:

– lipseste microtextul, in functie de cat de mult si-au batut capul falsificatorii cu imitarea elementelor de siguranta

– hartia este diferita: mai groasa, mai subtire sau cerata pentru bancnota de polimer

– culorile sterse sau mult mai accentuate ori contrastul este prea mare

– elementele de siguranta sunt realizate grosier.

Sursa: zdbc.ro
Foto: sansanews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii