ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
08-02-2016, ora 10:05

Banicioiu: „Inainte de a crea sanctiuni pentru pacientii care nu se prezinta la medic, sa le oferim o infrastructura medicala dezvoltata”

Articol de Madalina Irimia
Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, considera ca, inainte de a crea sanctiuni pentru pacientii care nu se prezinta la medic, trebuie sa se realizeze cadrul legal si sa le fie pusa la dispozitie o infrastructura medicala dezvoltata in toata tara.

El a precizat ca nu sustine si nu va vota initiativa legislativa propusa de colegii sai liberali in Parlament, iar in cazul in care acestia vor vota favorabil pentru o astfel de lege, isi va depune demisia din functia de deputat.

"Cred ca, inainte de a crea sanctiuni pentru pacientii care nu se prezinta la medic, trebuie sa le facem acestora un cadru si sa le punem la dispozitie infrastructura medicala dezvoltata in toata tara, sa incurajam prezenta medicilor in toate zonele tarii prin majorari salariale si prin alte avantaje acordate de autoritatile locale, sa dezvoltam programe de screening la nivel national pe patologii cu risc de deces important", a afirmat fostul demnitar pe pagina sa de facebook.

De asemenea, Banicioiu considera "inadmisibila" atitudinea unor politicieni de a "agresa pacientul si de a crea noi institutii cheltuitoare de bani publici", dar si ca "tot pacientii sa suporte lipsa preventiei".

"Mi se pare inadmisibil ca tot pacientii sa suporte lipsa preventiei, lipsa de efort a autoritatilor locale si centrale. Si tot inadmisibila mi se pare atitudinea unor politicieni (unii au detinut portofoliul Sanatatii, iar altii nu se pricep deloc in acest domeniu sensibil), de a agresa pacientul, de a crea noi institutii cheltuitoare de bani publici, in loc sa sanctioneze abaterile din sistem si sa caute solutii! Cred ca politicianismul si mai ales dilentantismul, care s-au manifestat cu aceasta initiativa legislativa, nu au ce cauta in sanatate. (...) Vad ca de constructia spitalelor regionale pentru care au fost alocati bani doamna Alina Gorghiu nu discuta, de registrele de boala nicio vorba, de majorarea salariala pentru medici de inca 25% ce trebuia acordata in acest an, nici atat. Cand crede doamna Gorghiu ca se va mai aplica inca o crestere de 25% la salariile medicilor? Ce se intampla cu proiecte precum Institutul de Cardiologie de la Fundeni si Institutul de Oncologie din Timisoara, observ ca nu se regasesc printre preocuparile dumneaei", a spus fostul ministru.

Deputatii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolaescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de preventie in sanatate, care prevede ca romanii care refuza sa participe la programele de preventie pot fi obligati sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Potrivit proiectului de lege care se afla in dezbatere publica pana la 1 martie, preventia se desfasoara in baza unei politici si a unei strategii pe termen mediu si lung, materializate sub forma unui program national de preventie multianual, care are subprograme anuale.

Orice cetatean are dreptul de a refuza participarea la programele de preventie, dar, in acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, partial sau in totalitate, costurile tratamentului.

"Sau, altfel spus, (poate — n.r.) sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", spun initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii