Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Bancile ar putea fi obligate sa contribuie la stabilirea Euribor
Articol de Cristian AmarieiOrganismele europene de reglementare a pietelor financiare ar putea lua in considerare fortarea bancilor sa participe la stabilirea dobanzilor de genul Libor sau Euribor, potrivit unui proiect de lege pe care comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier il va propune in acest an, transmite Reuters.
Euribor, nivelul dobanzii pe piata interbancara europeana, si omologul sau britanic Libor se afla in prezent in centrul unui scandal de manipulare care a determinat mai multe banci sa se retraga din panelurile care stabilesc aceste dobanzi.
'Comisia Europeana va propune un nou act legislativ in al doilea trimestru al acestui an pentru a clarifica cadrul in interiorul caruia acesti indicatori ar trebui sa opereze', a declarat vineri comisarul european Michel Barnier. 'Orice banca care analizeaza posibilitatea retragerii din panelurile care stabilesc dobanzile ar trebui sa tina cont de faptul ca ar putea fi obligata sa revina in interiorul panelurilor', a adaugat Barnier. Comisarul european a mai spus ca a cerut Autoritatii Bancare Europene si Autoritatii europene de reglementare a pietelor financiare sa identifice bancile care ar putea fi obligate sa participe la stabilirea Euribor.
Euribor este stabilit zilnic la Bruxelles de un grup de 43 de banci pe baza dobanzilor la care bancile estimeaza ca se pot imprumuta intre ele. Trei banci europene (Raiffeisen Bank International AG, Rabobank si banca germana Bayerische Landesbank) si-au anuntat deja retragerea din panelul care stabileste dobanda Euribor.
Initiativa lui Michel Barnier a fost salutata de Banca Centrala Europeana. 'Pentru ca aceste dobanzi sa ramana reprezentantive este esential sa existe o participare adecvata a bancilor la aceste paneluri. Eurosistemul incurajeaza bancile sa ramana, sau sa se alature, panelului Euribor pentru a evita posibilele intreruperi in functionarea pietelor financiare', se arata intr-un comunicat publicat pe pagina de Internet a BCE.
Grupul de lobby Federatia Bancara Europeana (EBF) a avertizat luna trecuta ca este posibil ca panelul care stabileste Euribor ar putea sa fie afectat de un exod al membrilor in conditiile in care calitatea de membru al acestui panel ar putea deveni costisitoare avand in vedere riscurile de litigii si amenzi in urma anchetelor demarate de autoritatile din intreaga lume.
Recent grupul bancar britanic Royal Bank of Scotland (RBS)a acceptat sa plateasca o amenda de 612 milioane de dolari autoritatilor americane si britanice pentru a pune capat acuzatiilor ca a manipulat dobanda interbancara Libor. RBS este a treia mare banca implicata intr-un scandal de manipulare a dobanzilor pe piata interbancara, dupa banca elvetiana UBS si cea britanica Barclays. UBS a acceptat sa plateasca o amenda de 1,5 miliarde de dolari pentru a pune capat acuzatiilor de manipulare a dobanzii Libor iar Barclays a platit o amenda de 453 milioane de dolari tot pentru manipularea Libor.
Sursa: AGERPRES
Foto: bloomberg.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email