ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-07-2016, ora 14:12

Banca Mondiala ne da bani, Romania nu ii vrea. Ce se va intampla cu miile de bolnavi de cancer care au nevoie radioterapie

Articol de Cristian Amariei
Bolnavii de leucemie care au nevoie de transplant de maduva si iradiere corporala totala s-ar putea trata in Romania. Terapia ar costa mai putin decat in strainatate, dar autoritatile inca nu au trecut-o pe lista celor decontate de stat.

Si mai rau e ca tot mai multi bolnavi nu au acces nici macar la radioterapia partiala, din cauza aparatelor vechi din spitale, care nu mai functioneaza. Banii de la Banca Mondiala pe care ii avem la dispozitie pentru aparate noi nu au fost nici acum accesati, iar oamenii mor cu zile in asteptarea tratamentelor.

2 din 10 romani bolnavi de leucemie acuta limfoblastica au nevoie anual de iradiere corporala totala inainte de a fi supusi transplantului de maduva osoasa. Este o procedura care presupune scanarea intregului corp din 2 in 2 mm, reconstituirea fiecarei portiuni de la os pana la organe si iradierea tumorii. Planificarea incepe cu 3-4 saptamani inainte, iar scanarea se face timp de 6 zile consecutiv.

Procedeul se face deocamdata doar intr-o clinica privata, unde medicii de la Fundeni au trimis deja 3 pacienti care au fost tratati gratuit. In Romania nu exista fonduri pentru astfel de interventii, iar bolnavii sunt trimisi in strainatate, unde are loc si transplantul de maduva.

"In strainatate costa 25-30.000 de euro. Aici 17.000, se ajunge la 200.000 de euro cu tot cu transplat, pentru ca nu poti sa-l aduci in tara sa-l transplantezi", sustin specialistii.
La Institutul Clinic Fundeni ar putea fi amenajat un spatiu pentru aceste interventii. Ar fi loc, dar nu sunt bani.

''Am cerut finantare de multa vreme si nu avem niciun raspuns...'', a declarat Carmen Orban, manager Fundeni.

De fapt, autoritatile nu au reusit pana acum sa rezolve nici problema aparatelor defecte de radioterapie din spitale. Cel de la spitalul Elias este scos din uz de 2 ani, iar la Spitalul Militar nu mai functioneaza de cateva luni. Probleme sunt si la Institutul Oncologic.

Aparatele de radioterapie se strica si din cauza faptului ca sunt folosite excesiv. Pentru ca multi pacienti din tara au fost redirectionati in Bucuresti, medicii de la IOB, de exemplu, sunt nevoiti sa trateze in loc de 20 de pacienti aproape dublu intr-o singura zi. Grav este ca unii dintre bolnavi asteapta si cateva luni pentru a face tratamentul, iar atunci cand le vine randul este deja prea tarziu.

In timp ce bolnavii mor cu zile, autoritatile inca analizeaza problema. Dosarul licitatiei pentru achizitionarea unor aparate noi este... in lucru la Ministerul Sanatatii. Banii ar putea veni de la Banca Mondiala sub forma unor imprumuturi pe termen lung, dar din cele 38 de milioane de euro disponibile nu a fost accesat pana acum nici un euro.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii