ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-12-2016, ora 09:02

Banane - ajutor pentru digestie si dusman al lipsei de energie

Articol de Madalina Irimia
Bananele, supranumite si „fructele fericirii” deoarece contin o substanta numita triptofan, care stimuleaza secretia de serotonina - hormonul fericirii-, sunt printre cele mai gustoase alimente naturale, dar stiai si cat de bune sunt acestea pentru sanatatea ta?

Iata un top 5 al celor mai importante beneficii ale bananelor.

Potasiul protejeaza inima si oasele

Bananele sunt surse naturale excelente de potasiu, mineral esential in mentinerea unei bune functionari a inimii si care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, potasiul din banane este benefic si pentru rinichi si oase. Un bun aport de potasiu opreste eliminarea calciului prin urina ce ar putea duce la aparitia pietrelor la rinichi si reduce riscul de instalare a osteoporozei.

Sunt o buna sursa de energie

Desi exista reclame frecvente care pun in prim-plan bauturile energizante pentru sportivi, batoanele energizante si gelurile pe baza de electroliti (extrem de nesanatoase deoarece contin chimicale si coloranti), deseori vedem sportivi consumand banane inainte si dupa ce fac sport, si asta pentru ca bananele sunt o buna sursa de energie, sunt bogate in calorii (o banana medie contine in jur de 100 de calorii), ceea ce poate satisface cu usurinta pofta de dulce.
Asadar, daca aveti de gand sa inlocuiti batoanele energizante sau alte gustari nesanatoase cu bananele, s-ar putea sa aveti probleme in pierderea kilogramelor.

Ajuta digestia si te fereste de ulcer

Bananele sunt o sursa importanta de fibre dietetice de care majoritatea dintre noi duce lipsa. Fibrele ajuta mancarea pe care o consumi sa se digere mai usor. De asemenea, bananele contin fructo-oligozaharide, care au acelasi rol precum probioticele, si anume acela de a hrani bacteriile sanatoase din tractul digestiv, care permite o mai buna absorbtie a nutrientilor.

In plus, daca mananci in mod regulat banane, acestea iti pot proteja stomacul de ulcer si alte afectiuni ale stomacului, datorita compusilor speciali din banane care ajuta la crearea unei bariere protectoare impotriva acidului clorhidric, principalul vinovat in aparitia ulcerului stomacal.

Bananele reduc stresul

Bananele sunt o sursa buna de aminoacizi pe care corpul tau ii transforma in serotonina si melatonina, hormoni ai relaxarii si ai bunei dispozitii. De asemenea, bananele sunt bogate in vitamina B6 ( extrem de importanta in producerea hemoglobinei, care ajuta la o mai buna oxigenare a sangelui si la un flux sangvin sanatos), vitamina C, magneziu si mangan.

Bune la mahmureala

Da, asa este, bananele sunt foarte eficiente in diminetile in care simti ca noaptea trecuta ai depasit limita de alcool. Cateva banane amestecate in blender cu gheata, cateva fructe de padure si lapte de cocos sau lapte organic de vaca sau capra si iata o bautura foarte buna care te va scoate din ameteala in cel mai scurt timp.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii