A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831170.8063.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bacsisul la restaurant ar putea deveni OBLIGATORIU
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
22-04-2014, ora 16:28

Bacsisul la restaurant ar putea deveni OBLIGATORIU

Articol de Cristian Amariei

O propunere facuta recent de patronatele din turism bulverseaza angajatii din industria restaurantelor si barurilor. Bacsisul ar putea deveni obligatoriu si va fi impozitat.

Patronatele au transmis propunerea catre autoritatile din turism, urmand ca acestea sa o prezinte Guvernului, scrie Capital.ro. Potrivit propunerii patronatelor, valoarea bacsisului va fi lasata la latitudinea clientului, iar suma stabilita de acesta va fi introdusa pe nota de plata si impozitata cu 16%, urmand ca restaurantul sa plateasca aceasta noua taxa.

Alin D. are 27 de ani si de trei ani lucreaza ca ospatar intr-un restaurant din Centrul Vechi al Capitalei. A fost de acord cu un salariu mic, la angajare, in contextul in care se baza foarte mult pe bacsisul lasat de clienti.

Au fost luni in care am castigat 2.500 de lei numai din bacsis, bani care ramaneau in buzunarul meu", spune el. Privind din acest unghi, o asemenea situatie pare sa fie in defavoarea angajatului. Dar, spun proprietarii de restaurante, nu este chiar asa. In final, cel care pierde este clientul, care va plati mai mult pentru ceea ce consuma.

Impozitarea bacsisului are si un istoric. Ideea a fost lansata de patronatele din turism inca de acum cativa ani, pe modelul practicilor din alte tari.

Chiar de atunci au fost voci care au sustinut ca acest lucru „va incarca" nota de plata a clientului. „Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis", spunea Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama. Indreptatind, intr-un fel, spusele lui Mahu, Dana Schitelea, manager Hanul lui Manuc, puncteaza ca, desi sunt o serie de avantaje cu acest proiect, totusi singurul care are de suferit este clientul.

Pentru ca, indiferent daca primeste un serviciu prost sau bun, mancare proasta sau buna, este obligat sa plateasca bacsisul venit automat pe nota de plata. Iar pentru client acest lucru este, de fapt, o crestere a pretului cu 10%. Este posibil ca numarul clientilor care vor trece pragul unui local sa fie mai mic in viitor", detaliaza ea. Si tocmai acest lucru ar putea fi si in dezavantajul restaurantelor.

Mai multe aici.

Foto: stiri.com.ro

     
Tag-uri: bacsis, restaurant, Guvern
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii